Ατμόσφαιρα σύγκρουσης Αμερικής – Ιράν

Ατμόσφαιρα σύγκρουσης Αμερικής – Ιράν

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στον Περσικό Κόλπο ύστερα από την καταγγελία της Σαουδικής Αραβίας ότι δύο πετρελαιοφόρα της υπέστησαν σαμποτάζ στα ανοικτά των ακτών των Hνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, βασικός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας και αντίπαλος του Ιράν, έχει ήδη στείλει στην περιοχή την αρμάδα του αεροπλανοφόρου «Αβραάμ Λίνκολν», βομβαρδιστικά Β-52 και αμφίβια σκάφη, εξοπλισμένα με αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot, κλιμακώνοντας τον ψυχολογικό πόλεμο κατά της Τεχεράνης.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση των Εμιράτων είχε ανακοινώσει ότι τέσσερα εμπορικά πλοία υπέστησαν «σαμποτάζ» στα ανοικτά του Φουτζάιρα, ενός εκ των Εμιράτων, χωρίς να διευκρινίσει το είδος της επίθεσης και την ταυτότητα των δραστών. Αργότερα έγινε γνωστό ότι δύο από τα σκάφη που επλήγησαν ήταν σαουδαραβικής και ένα νορβηγικής ιδιοκτησίας. Πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων υποστηρίζουν ότι το νορβηγικό πλοίο «επλήγη από άγνωστης ταυτότητας αντικείμενο στην ίσαλο γραμμή» με αποτέλεσμα να ανοίξει μια τρύπα στον σκελετό του. Από το σαμποτάζ δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε διέρρευσε πετρελαιοκηλίδα.

Αποστάσεις

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των σαουδαραβικών αρχών, η Τεχεράνη φρόντισε να πάρει αποστάσεις από το συμβάν. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «ανησυχητικό και επίφοβο» γεγονός, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Αμπάς Μουσαβί κάλεσε όλες τις χώρες της περιοχής «να επαγρυπνούν απέναντι στα αποσταθεροποιητικά σχέδια ξένων παραγόντων». Σημειώνεται ότι το ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα διέρχεται από τα Στενά του Ορμούζ, που συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με την Αραβική Θάλασσα.

Προσερχόμενος στις Βρυξέλλες, για τη χθεσινή σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ προειδοποίησε για τους αυξανόμενους κινδύνους ανάφλεξης στον Κόλπο. «Ανησυχούμε σοβαρά για τον κίνδυνο σύγκρουσης… για μια κλιμάκωση από ατύχημα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να υπάρξει «μια περίοδος ηρεμίας ώστε η κάθε πλευρά να αντιληφθεί πώς σκέφτεται η άλλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή