ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ από ντοκιμαντέρ κακοποίησης παιδιών από Πολωνούς ιερείς

Σοκ από ντοκιμαντέρ κακοποίησης παιδιών από Πολωνούς ιερείς

Σάλο και οργή έχει προκαλέσει στην Πολωνία ένα ντοκιμαντέρ που αναρτήθηκε το Σάββατο στο YouTube και το οποίο παρουσιάζει τις μαρτυρίες θυμάτων παιδεραστών ιερέων. Το εν λόγω βίντεο είχε 5 εκατομμύρια θεάσεις σε διάστημα 32 ωρών. Επιπλέον, το ντοκιμαντέρ του ανεξάρτητου δημοσιογράφου Τόμας Σεκίλσκι κατηγορεί την ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τη χαλαρή αντιμετώπιση των ιερέων που κατηγορούνται για παιδεραστία, στην ουσία την απουσία κυρώσεων εναντίον τους, ενώ θέτει και το ζήτημα της έλλειψης αντίδρασης από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.

Με τίτλο «Απλώς μην το πείτε σε κανένα», ένα μέρος του ντοκιμαντέρ έχει γυριστεί με κρυφή κάμερα. Πολλοί από τους ιερείς που εμφανίζονται σε αυτό, και οι οποίοι πλέον είναι πολύ ηλικιωμένοι, ζητούν συγγνώμη για τη συμπεριφορά τους, ενώ κάποιοι προτείνουν να δώσουν χρήματα στα θύματα.

Το ντοκιμαντέρ κυκλοφόρησε οκτώ μήνες μετά την ταινία «Ο κλήρος», προκαλώντας σοκ στην Πολωνία, μια χώρα όπου η πλειονότητα των 38 εκατομμυρίων κατοίκων είναι πιστοί Ρωμαιοκαθολικοί, καταγγέλλοντας τις αμαρτίες των ιερέων, ανάμεσα στις οποίες και η παιδεραστία.

Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές το ντοκιμαντέρ ενδέχεται να επιφέρει πλήγμα στο συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 και τονίζει τη στενή του σχέση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Χωρίς να σχολιάσει άμεσα το ντοκιμαντέρ ο επικεφαλής του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε την Κυριακή ότι οι δράστες σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον ανηλίκων θα τιμωρούνται αυστηρά, ακόμη και αν πρόκειται για ιερείς ή διάσημους. Αναφέρθηκε μάλιστα, χωρίς να τον κατονομάσει, στην περίπτωση του Ρόμαν Πολάνσκι.

«Είμαστε έτοιμοι να τροποποιήσουμε τον ποινικό κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το έγκλημα (η παιδεραστία) θα τιμωρείται πολύ αυστηρά, δεν θα υπάρχει αναστολή στις ποινές, θα υπάρχουν αυστηρές ποινές, ίσως και έως και 30 χρόνια κάθειρξη», τόνισε ο Κατσίνσκι. Προς το παρόν η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων κάτω των 15 ετών τιμωρείται με έως και 12 χρόνια κάθειρξη. Η αντίδραση της Εκκλησίας στο ντοκιμαντέρ ήταν μετριοπαθής. «Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τα όσα είδα στην ταινία του Τόμας Σεκίλσκι. Ζητώ συγγνώμη για όλα τα τραύματα που προκάλεσαν άνθρωποι της Εκκλησίας», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Βότσιεκ Πόλακ σε ανακοίνωσή του.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Λεχ Βαλέσα, βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης, παροτρύνει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να αποτρέψει περαιτέρω κακοποιήσεις παιδιών από μέλη του κλήρου. Το νέο ντοκιμαντέρ αποκάλυψε πως ένας από εκείνους που κατηγορούνται για παιδεραστία διετέλεσε πνευματικός του.

Ωστόσο, η Αννα Φράνκοφσκα της οργάνωσης «Have no fear» που στηρίζει θύματα κακοποίησης, κατήγγειλε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Πολωνίας δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να προσαχθούν οι παιδεραστές ιερείς στη δικαιοσύνη.