Νέα πρωτεύουσα στην Αίγυπτο

Νέα πρωτεύουσα στην Αίγυπτο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μια ολοκαίνουργια πρωτεύουσα, στη μέση της ερήμου, 45 χλμ. ανατολικά του Καΐρου, επιθυμεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση να αρχίσει να διοικεί το κράτος. Ως χρονικό όριο για την ανοικοδόμησή της έχει καθορίσει τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Ωστόσο, το πρόγραμμα, κόστους 58 δισ. δολαρίων, εξακολουθεί να αναζητεί χρηματοδότες και πρέπει να υπερκεράσει πολλά εμπόδια ακόμα, μετά την απόσυρση αρκετών επενδυτών.

Βέβαια, οι εργάτες δίνουν αγώνα με τον χρόνο, προκειμένου να ανοικοδομήσουν κάποιους πυρήνες της νέας πόλης που πρόκειται να αντικαταστήσει το Κάιρο, τη σημερινή πρωτεύουσα στις όχθες του Νείλου, που έχει μεταβληθεί σε μητρόπολη που ασφυκτιά από το έντονο κυκλοφοριακό και στεγάζει περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της νέας πρωτεύουσας, το οποίο εκπονήθηκε το 2015 με τις ευλογίες του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ένα χρόνο μετά την προεδρική του εκλογή, έχει ως βασικό στόχο να δημιουργήσει μια απαστράπτουσα και αποτελεσματική βάση για την κυβέρνηση και τον χρηματοοικονομικό τομέα. Ταυτόχρονα, θα διαθέτει και κατοικίες για τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ωστόσο, το πρότζεκτ, που επίσης επιζητεί να δώσει νέα πνοή στην οικονομία, η οποία επλήγη από την πολιτική αναταραχή μετά το 2011, έχασε έναν επενδυτή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σήμερα εκπονείται από τον υπουργείο Οικιστικής Ανάπτυξης και την Αρχή Μηχανικών των ενόπλων δυνάμεων.

Νέα πρωτεύουσα στην Αίγυπτο-1

Κινέζος εργάτης δουλεύει στα θεμέλια ουρανοξύστη στο οικονομικό κέντρο της νέας διοικητικής πρωτεύουσας, ανατολικά του Καΐρου.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την πολιτική ηγεσία για το πρόγραμμα», επισημαίνει ο απόστρατος στρατηγός Αχμέντ Ζακί Αμπντίν, που είναι επικεφαλής της εταιρείας ανοικοδόμησης της νέας πόλης. Ωστόσο, προσθέτει ότι «η μεγάλη κλίμακα του έργου οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως η εξεύρεση έμπειρων εργατών για να συνδέσουν την “έξυπνη πόλη”, αλλά και η συγκέντρωση 58 δισ. δολαρίων εντός των επόμενων ετών από τις πωλήσεις γαιών και άλλες επενδύσεις». «Εχουμε ανάγκη ενισχυμένη χρηματοδότηση και το κράτος δεν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να την παρέχει», επισημαίνει ο Αμπντίν, τονίζοντας ότι το 20% των επενδύσεων σήμερα προέρχεται από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα.

Ενα διαφημιστικό βίντεο απεικονίζει μια πράσινη πόλη όπου κυριαρχούν ηλεκτρονικά συστήματα για τις μαζικές μεταφορές και άλλες υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, η νέα πόλη αποτελεί την απόλυτη αντίθεση από το σημερινό Κάιρο, του οποίου τα κομψά κτίρια του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα σιγά σιγά καταρρέουν. Η νέα πρωτεύουσα, που θα είναι γνωστή ως νέα διοικητική πρωτεύουσα, πρόκειται να καλύπτει έκταση 700 τ.χλμ., όπου θα υπάρχουν υπουργεία, οικιστικά συγκροτήματα, συνοικία διπλωματικών κατοικιών και πρεσβειών και οικονομικό κέντρο. Επίσης έχει ήδη οικοδομηθεί μεγάλο τέμενος, καθεδρικός ναός, όπως και ξενοδοχείο με συνεδριακό χώρο. Με τα μεγάλα πάρκα του και τις δενδροφυτεμένες λεωφόρους, η νέα πόλη θα καταναλώνει περίπου 650.000 κυβικά μέτρα ύδατος από τους λιγοστούς υδάτινους πόρους του βορειοαφρικανικού κράτους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή