Προτεραιότητα Ευρωπαίων το περιβάλλον

Προτεραιότητα Ευρωπαίων το περιβάλλον

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Γάλλοι ψηφοφόροι θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος τη μεγαλύτερη προτεραιότητα της Ε.Ε. στο πλαίσιο των ευρωεκλογών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε σε οκτώ χώρες η εταιρεία YouGov για τη γερμανική εφημερίδα Welt. Το 34% των Γερμανών ερωτηθέντων ξεχώρισε την κλιματική αλλαγή ως το πιο επιτακτικό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη από μια λίστα 16 θεμάτων, με δεύτερο σημαντικότερο τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Οι δύο αυτές προκλήσεις αναδείχθηκαν ως προτεραιότητες και στις οκτώ χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, ωστόσο στα συνολικά αποτελέσματα την πρωτιά κατέκτησε το μεταναστευτικό.

Παρά την πρόσφατη άνοδο του εθνικιστικού και ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD στη γερμανική πολιτική σκηνή, οι Γερμανοί ψηφοφόροι φαίνεται πως παραμένουν προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό μέλλον τους. Το 70% των ερωτηθέντων συμφώνησε πως η συμμετοχή της Γερμανίας στην Ενωση είναι θετική για τη χώρα, ανάγοντας τους Γερμανούς ως τον πιο φιλοευρωπαϊκό λαό της δημοσκόπησης. Αντιθέτως, η Γαλλία κατέλαβε την τελευταία θέση της λίστας, με μόλις 51% των ερωτηθέντων να συμφωνούν πως ο αντίκτυπος της Ε.Ε. στη χώρα παραμένει θετικός.

Με τις ευρωεκλογές να απέχουν πλέον λιγότερο από δύο εβδομάδες, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Γαλλία είναι η προσέλκυση των νεαρών ψηφοφόρων στις κάλπες. Στην τελευταία αναμέτρηση των ευρωεκλογών το 2014, μόλις το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος των νέων της Γαλλίας συμμετείχε στην ψηφοφορία, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις το ποσοστό αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο στη φετινή αναμέτρηση. Ερευνα της γαλλικής εταιρείας Ifop προβλέπει πως 77% των νέων που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές σκοπεύουν να παραμείνουν στο σπίτι τους την ημέρα των εκλογών, ενώ το 68% των ερωτηθέντων ανέφερε πως έχει μηδενικό ενδιαφέρον για την εκτυλισσόμενη ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία. Το χαμηλό ενδιαφέρον των νέων επιμένει παρότι η αναμέτρηση στη Γαλλία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με το ακροδεξιό Rassemblement National της Μαρίν Λεπέν να ξεπερνά οριακά για πρώτη φορά το κόμμα LREM του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή