Σενάρια εισβολής στο Ιράν από Πεντάγωνο, διάψευση Τραμπ

Σενάρια εισβολής στο Ιράν από Πεντάγωνο, διάψευση Τραμπ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σχέδιο στρατιωτικής επέμβασης με την αποστολή 120.000 ανδρών και γυναικών του αμερικανικού στρατού στη Μέση Ανατολή, σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης εναντίον αμερικανικών δυνάμεων ή επιτάχυνσης των ιρανικών ερευνών για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, παρουσίασε ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας Πάτρικ Σάναχαν στον πρόεδρο Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Παρότι το σχέδιο, που παρήγγειλε ο Τζον Μπόλτον, δεν προβλέπει εισβολή χερσαίων δυνάμεων στο Ιράν, αποκαλύπτει την επιρροή του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στην Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος Τραμπ διέψευσε το δημοσίευμα, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικής στρατιωτικής επέμβασης. «Νομίζω ότι είναι ψευδής είδηση, εντάξει; Θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο; Απολύτως. Αλλά δεν το έχουμε σχεδιάσει. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί. Πάντως, αν το κάναμε, θα στέλναμε πολύ περισσότερους στρατιώτες», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, στον Λευκό Οίκο. Στελέχη της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο του Πενταγώνου εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους και προκρίνουν διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Στο μεταξύ, οι υποψίες των αμερικανικών υπηρεσιών για το πρόσφατο σαμποτάζ εναντίον τεσσάρων τάνκερ στα ανοικτά των Εμιράτων στρέφονται σε οργανώσεις φίλα προσκείμενες στο Ιράν, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Από την πλευρά της, η Ισπανία απέσυρε φρεγάτα της από την αρμάδα του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αβραάμ Λίνκολν» γιατί, όπως διευκρίνισε το ισπανικό υπουργείο Αμυνας, το αρχικό πρόγραμμα δεν προέβλεπε είσοδο στον Περσικό Κόλπο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή