Ερντογάν καλεί Πούτιν για Συρία

Ερντογάν καλεί Πούτιν για Συρία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο θύλακο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία συζήτησαν χθες το πρωί, σε τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι υπουργοί Αμυνας Τουρκίας και Ρωσίας, Χουλουσί Ακάρ και Σεργκέι Σοϊγκού, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Είχε προηγηθεί, αργά τη νύχτα της Δευτέρας, επικοινωνία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, για το ίδιο θέμα, που έχει προκαλέσει τριβές, το τελευταίο διάστημα, στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να μετατρέψουν το Ιντλίμπ σε «ζώνη αποκλιμάκωσης» και να εγγυηθούν την κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, το τελευταίο δεκαπενθήμερο ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας, διεξάγει επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ, επικαλούμενος παραβιάσεις της εκεχειρίας από τους αντάρτες, οι περισσότεροι των οποίων ανήκουν σε οργανώσεις τζιχαντιστών.

Στην επικοινωνία του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν ήταν αρκετά προσεκτικός να μη στρέψει τα βέλη του εναντίον της Μόσχας. Αντίθετα, υποστήριξε ότι το καθεστώς Ασαντ επιχειρεί να σαμποτάρει τη ρωσοτουρκική συνεννόηση, θέτοντας σε κίνδυνο την τριμερή διαδικασία της Αστάνα για το Συριακό (Ρωσία – Τουρκία – Ιράν).

Επιπλέον, ο Ερντογάν κατήγγειλε τον βομβαρδισμό νοσοκομείων και σχολείων, τονίζοντας ότι παρόμοιες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τέλος, η τουρκική, φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah ανέφερε χθες ότι από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού επλήγη και ένα από τα 12 σημεία παρατήρησης που ελέγχονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Ιντλίμπ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή