Κυβερνοεπιθέσεις πριν από τις ευρωεκλογές

Κυβερνοεπιθέσεις πριν από τις ευρωεκλογές

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν απομένουν παρά κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες μέχρι τις ευρωεκλογές. Πληθώρα ιστοσελίδων και λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συνδέονται με τη Ρωσία ή ακροδεξιές οργανώσεις, επιδίδονται σε παραπληροφόρηση, ενισχύουν τις διαφωνίες και την έλλειψη εμπιστοσύνης στα κόμματα του κεντρώου χώρου, που επί δεκαετίες βρίσκονται στην εξουσία.

Ερευνητές, ακαδημαϊκοί και πολλές οργανώσεις επισημαίνουν ότι οι νέες απόπειρες παραπληροφόρησης διαθέτουν κοινά «ψηφιακά δακτυλικά αποτυπώματα» και χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές με αυτές που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων ρωσικών επιθέσεων, ανάμεσα στις οποίες και η ανάμειξη του Κρεμλίνου κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, το 2016. Ακραίες ιστοσελίδες πολιτικού σχολιασμού στην Ιταλία, παραδείγματος χάρη, διαθέτουν την ίδια ψηφιακή υπογραφή με ιστοσελίδες υπέρ του Κρεμλίνου, ενώ δύο γερμανικές πολιτικές ομάδες χρησιμοποιούν τους διακομιστές που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρώσους χάκερ κατά την επίθεση εναντίον της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αυτή η πρόσφατη δραστηριότητα υποδεικνύει ότι η Ρωσία παραμένει αμετανόητη στην εκστρατεία ενίσχυσης των πολιτικών διαιρέσεων και στην απόπειρα αποδυνάμωσης των δυτικών θεσμών. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες να αστυνομεύσουν το Διαδίκτυο, παραμένει πολύ εύκολο να διασπείρεις ψευδείς πληροφορίες παρά να τις εμποδίσεις.

Εκτός Ρωσίας οι ερευνητές εντόπισαν και πολλούς που αντιγράφουν τη δράση της, ιδιαίτερα στον χώρο της Ακροδεξιάς. Και βέβαια εκτός από την παραπληροφόρηση, αυτές οι ιστοσελίδες διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίας όπως ότι η φωτιά που κατέστρεψε τη Νοτρ Νταμ ήταν έργο ισλαμιστών τρομοκρατών, κάποιας υπηρεσίας κατασκοπείας η μιας ελιτίστικης κλίκας που διοικεί τον κόσμο. Συχνά αυτές οι ιστορίες έχουν τις ρίζες του στα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και επαναλαμβάνονται και ενισχύονται από άλλες ιστοσελίδες. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επί καιρό, προσπαθεί να προκαλέσει διαιρέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τα λαϊκιστικά κινήματα που θέλουν να υπονομεύσουν την Ε.Ε. εκ των έσω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή