Αλβανία: Μέτρα για ενίσχυση σχέσεων από τον Ράμα

Αλβανία: Μέτρα για ενίσχυση σχέσεων από τον Ράμα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΡΑΝΑ. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι οι Αλβανοί που ζουν στο Μαυροβούνιο ή στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι πλέον σε θέση να εργασθούν στην Αλβανία χωρίς διατυπώσεις. Ανάλογος κανόνας ισχύει από το 2014 για τους Αλβανούς του Κοσόβου και της κοιλάδας του Πρέσεβο, που βρίσκεται στη νότια Σερβία.

«Παρότι μπορεί να φαίνεται ως κίνηση χωρίς άμεση επίπτωση ή σαν μια εντελώς συμβολική πρωτοβουλία, είναι απαραίτητο βήμα για την ενίσχυση των σχέσεων με τους Αλβανούς των γειτονικών χωρών, χωρίς διακρίσεις», έγραψε ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Γκεντ Τσακάτζ, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Balkan Insight.

Ο Τσακάτζ προσέθεσε ότι το μέτρο περιλαμβάνεται σε ευρύτερη δέσμη μέτρων, που έχουν στόχο να φέρουν τους Αλβανούς της περιοχής πιο κοντά. Το Balkan Insight σημειώνει ότι για το 5% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου, που είναι Αλβανοί, τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερα απ’ ό,τι για τη σλαβική πλειοψηφία. Στη Βόρεια Μακεδονία, η αλβανική μειονότητα αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού, αν και περίπου 200.000 Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα προς αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, νέα αντικυβερνητική διαδήλωση έγινε χθες στα Τίρανα από τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλζίμ Μπάσα. Ο Μπάσα ζητεί την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Ράμα, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές προ διετίας.

Οπαδοί του Μπάσα εκτόξευσαν σωρεία βομβών μολότωφ προς τους αστυνομικούς μπροστά από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, τη Βουλή και άλλα δημόσια κτίρια. «Σήμερα δείξαμε ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη στη γη που να μας σταματά όταν ζητούμε ελεύθερες εκλογές», δήλωσε ο Μπάσα. Η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα ζήτησε από την αλβανική αντιπολίτευση «να διασφαλίσει ότι όλες οι μελλοντικές διαδηλώσεις θα γίνονται σε ειρηνικό κλίμα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή