Ενταφιαστήκαν χθες λείψανα θυμάτων ιατρικών πειραμάτων των Ναζί που είχαν γίνει σε φημισμένη κλινική του Βερολίνου

Ενταφιαστήκαν χθες λείψανα θυμάτων ιατρικών πειραμάτων των Ναζί που είχαν γίνει σε φημισμένη κλινική του Βερολίνου

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 70 χρόνια μετά την ναζιστική θηριωδία, πάνω από 300 λείψανα θυμάτων, τα σώματα των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί για ιατρικά πειράματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενταφιάστηκαν τελικά χθες σε ένα κοιμητήριο του Βερολίνου, παρουσία των απογόνων τους.

Η τελετή έγινε με πρωτοβουλία ενός μεγάλου γερμανικού νοσοκομείου, την φημισμένης Πανεπιστημιακής κλινικής «Σαριτέ», προκειμένου να αντιμετωπίσει το σκοτεινό, ναζιστικό παρελθόν του.

Ενταφιαστήκαν χθες λείψανα θυμάτων ιατρικών πειραμάτων των Ναζί που είχαν γίνει σε φημισμένη κλινική του Βερολίνου-1

«Πολλοί γιατροί σε διευθυντικές θέσεις, κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού μετέτρεψαν τις κλινικές και τα ινστιτούτα τους σε τόπους εφαρμογής της ρατσιστικής και καταστροφικής ιατρικής των Ναζί» αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση για τη Μνήμη της Γερμανικής Αντίστασης, που συνδιοργάνωσε την τελετή.

Τα 300 δείγματα ιστών, τοποθετημένα σε πλακάκια εργαστηρίου, βρέθηκαν μέσα σε μικρά κουτιά από τους κληρονόμους του ανατόμου Χέρμαν Στίφε που την εποχή εκείνη έκανε πειράματα. Τα δείγματα, που σχεδόν δεν διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού, παραδόθηκαν το 2016 στον καθηγητή Αντρέας Βίνκελμαν, ώστε να προσπαθήσει να εξακριβώσει σε ποιους ανήκαν.

Πειράματα σε ωάρια και όρχεις από όργανα εκτελεσμένων

Ο Χέρμαν Στίφε, ο διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ανατομίας του Βερολίνου από το 1935 μέχρι τον θάνατό του το 1952, είχε μια παράξενη ειδικότητα: μελετούσε τις επιπτώσεις του στρες και του φόβου στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα.

Ειδικότερα, το 1935 έγινε διευθυντής Ανατομίας στο φημισμένο νοσοκομείο Σαριτέ, όπου ερευνούσε την επίδραση του φόβου στις ωοθήκες και στους όρχεις. Για τα πειράματά του χρησιμοποιούσε όργανα εκτελεσμένων στη φυλακή του Πλάτενζεε και το στρατόπεδο εξόντωσης του Ράβενσμπουργκ.

Στο πλαίσιο των ερευνών του, ο επιστήμονας μελέτησε κυρίως ιστολογικά δείγματα από τα γεννητικά όργανα γυναικών που είχαν εκτελεστεί από τους Ναζί.

Ενταφιαστήκαν χθες λείψανα θυμάτων ιατρικών πειραμάτων των Ναζί που είχαν γίνει σε φημισμένη κλινική του Βερολίνου-2

Σε αντίθεση με άλλους διαβόητους επιστήμονες, όπως ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο αποκαλούμενος και "Άγγελος του Θανάτου" στο Άουσβιτς, ο Χέρμαν Στίφε δεν ήταν μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και δεν έκανε πειράματα σε ζωντανούς ανθρώπους. Ήξερε όμως πολύ καλά από πού προέρχονταν τα «δείγματα» που μελετούσε.

 «Είχα τις ωοθήκες δέκα λεπτά μετά τον θάνατο» καυχιόταν το 1942 σε ένα βιβλίο του για τα γυναικεία όργανα αναπαραγωγής.

Ο Στίφε, έπαιρνε από τα πτώματα ιστούς τους οποίους στη συνέχεια έκαιγε και απομάκρυνε τη στάχτη. Τα πτώματα πιθανότατα ενταφιάζονταν σε ομαδικούς τάφους.

Μετά τον πόλεμο, ο Χέρμαν Στίφε δεν διώχθηκε από τη δικαιοσύνη και συνέχισε την καριέρα του, όπως πολλοί άλλοι επιστήμονες που εργάστηκαν για τους Ναζί.

Μέχρι και σήμερα, τα συμπεράσματα των ερευνών του –παρά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν– θεωρούνται σημαντικά για τη σύγχρονη γυναικολογία. Παραμένει επίσης "επίτιμο μέλος, μετά θάνατον" της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Deutsche Welle

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή