Γερμανία: Επίθεση στη 16χρονη Γκρέτα από την AfD

Γερμανία: Επίθεση στη 16χρονη Γκρέτα από την AfD

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επιθέσεις εναντίον της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της 16χρονης Σουηδέζας ακτιβίστριας που δίνει μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής, εξαπολύει το ακροδεξιό γερμανικό κόμμα AfD. Η μετατόπιση της πολιτικής συζήτησης στη Γερμανία από τα θέματα που προτιμά το AfD (μεταναστευτικό, ασφάλεια κ.λπ.) στα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως αποτυπώνεται και στην άνοδο των Πρασίνων, αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για το κόμμα των απολογητών του ναζισμού.

Επιπλέον, ο σεβασμός προς τα άτομα με ειδικές ικανότητες δεν είναι το φόρτε της φρικτής αυτής παράδοσης και με αυτό το δεδομένο, οι χαρακτηρισμοί που εξαπολύουν προς την Γκρέτα, η οποία πάσχει από ελαφρά μορφή συνδρόμου Ασπεργκερ, δεν προξενούν καμία έκπληξη.

Ανάλυση του περιεχομένου που διακινεί η AfD στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξε ότι, ενώ το 2013, έτος ίδρυσης του κόμματος, δεν υπήρχε σχεδόν καμία αναφορά στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, το 2017-2018 το ζήτημα αναφέρθηκε 300 φορές και τον τελευταίο χρόνο 900 φορές, με κύριο θέμα συζήτησης την Γκρέτα.

Η AfD διαφημίζεται ως το μόνο κόμμα που δεν ασπάζεται τη συναίνεση γύρω από την κλιματική αλλαγή, ενώ η απόρριψή της δεν γίνεται μόνο με οικονομικά κριτήρια (π.χ. να μη φορτωθούν οι Γερμανοί πολίτες το κόστος της ενεργειακής μετάβασης), αλλά με εκ βάθρων απόρριψη της επιστήμης.

Η εκλογή της στη γερμανική Βουλή της παρέχει περισσότερα μέσα για να διαδίδει τις ιδέες αυτές. Με τη βοήθεια του διαβόητου αμερικανικού ινστιτούτου Ηeartland, που επί χρόνια χρηματοδοτούσε τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ, η AfD διοργανώνει συμπόσιο αρνητών της κλιματικής αλλαγής στη γερμανική Βουλή. Είναι βέβαιο ότι θα ακουστούν πάλι πολλά για την Γκρέτα, η οποία ωστόσο έχει αποδείξει ότι δεν πτοείται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή