Ψυχολογικός πόλεμος ΗΠΑ κατά Ιράν

Ψυχολογικός πόλεμος ΗΠΑ κατά Ιράν

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνοντας τον ψυχολογικό πόλεμο εναντίον του Ιράν, η Ουάσιγκτον διέταξε την αποχώρηση του κύριου όγκου του προσωπικού από τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στο Ιράκ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για το είδος της απειλής. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Γερμανία και Ολλανδία ανέστειλαν τις δραστηριότητες που σχετίζονταν με την εκπαίδευση εγχώριων στρατευμάτων στο Ιράκ, λόγω της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Ωστόσο, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει ενδείξεις που να δικαιώνουν τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ περί επικείμενης ιρανικής επίθεσης εναντίον δυτικών συμφερόντων.

Οι Ευρωπαίοι υποδέχθηκαν με έντονο σκεπτικισμό την εκστρατεία των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, όπως έγινε σαφές από τη διαφοροποίηση των υπουργών Εξωτερικών Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας στις συναντήσεις τους με τον Αμερικανό ομόλογό τους Μάικ Πομπέο, την περασμένη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Βρετανού υποστρατήγου Κρις Γκίκα, ο οποίος διέψευσε ανοικτά τα περί αυξημένου κινδύνου ιρανικής επίθεσης σε Συρία και Ιράκ. Η στάση του Βρετανού στρατιωτικού έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος, καθώς ασκεί καθήκοντα διοικητή του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στις δύο χώρες και έχει πληροφορίες από πρώτο χέρι για τις κινήσεις των ιρανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους.

Στο μεταξύ, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, εκτίμησε μεν ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιδιώξουν πόλεμο εναντίον της χώρας του, αλλά απέκλεισε κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό της πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ. Πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο Ιρανός υπουργός Αμυνας Αμίρ Χαταμί, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να νικήσει το μέτωπο Αμερικής – Σιωνιστών» (Ισραήλ) σε περίπτωση σύγκρουσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή