Δεν υποχωρούν για τους S-400

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδοντας φήμες που διαδίδονταν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο από αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέκλεισε κατηγορηματικά ότι η τουρκική κυβέρνηση σκέφτεται να αναστείλει, έστω και προσωρινά, την προμήθεια ρωσικών πυραύλων S-400 προκειμένου να εκτονώσει την κρίση εμπιστοσύνης στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ούτε η αναβολή ούτε η ακύρωση (της συμφωνίας για τους S-400) βρίσκονται στην ατζέντα μας. Πρόκειται για μια συμφωνία που έχει κλείσει, επομένως για ποιο λόγο να ζητήσουμε καθυστέρηση;», σχολίασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας με δημοσιογράφους στην Αγκυρα. Οπως αποκάλυψε με την ίδια ευκαιρία, η κυβέρνησή του συζητεί με αξιωματούχους των ΗΠΑ το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει τις αμερικανικές αιτιάσεις περί ασυμβατότητας των S-400 με τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τελευταίας γενιάς F-35, που έχει ζητήσει να προμηθευτεί η Τουρκία. Ανεξάρτητα από αυτές τις διαβουλεύσεις, η παραλαβή των S-400, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, θα προχωρήσει κανονικά, διευκρίνισε.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ανέφερε ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει την παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος, κατόπιν νέου αιτήματος που υπέβαλαν οι ΗΠΑ. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων συζητεί σχέδιο νόμου το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ακύρωση της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία αν αυτή δεν ακυρώσει την αγορά των S-400. Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35, στο οποίο συμμετέχει.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στη ρωσική πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Γιούρι Ουσακόφ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις. «Γνωρίζουμε την επιμονή των Αμερικανών. Αλλά η εφαρμογή της συμφωνίας (για τους S-400) που έκλεισε πριν από μήνες, προχωράει κανονικά», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Οι ρωσοτουρκικές σχέσεις διέρχονται από κενά αέρος το τελευταίο διάστημα, λόγω της επίθεσης του συριακού στρατού και των Ρώσων συμμάχων του στο Ιντλίμπ, τελευταίο θύλακο των αντικαθεστωτικών στη Συρία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι οι πρόεδροι των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησαν, στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ότι η ομάδα εργασίας που έχουν συγκροτήσει για το Ιντλίμπ πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό για τη διάσωση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή