Ρύπανση με μικροσωματίδια από τηγάνισμα

Ρύπανση με μικροσωματίδια από τηγάνισμα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «τοξικά κουτιά» μπορεί να μετατραπούν τα σπίτια εξαιτίας πρακτικών όπως είναι το τηγάνισμα και οι ξυλόφουρνοι, με αποτέλεσμα τα επίπεδα εσωτερικής ρύπανσης να εκτοξεύονται στα ύψη. Μελέτες που εκπονήθηκαν από τη μη κυβερνητική οργάνωση Global Action Plan υποδεικνύουν ότι η ρύπανση από ιδιαίτερα λεπτά μικροσωματίδια ήταν υψηλότερη στο εσωτερικό του σπιτιού από ό,τι έξω και στις τέσσερις ιδιοκτησίες που ελέγχθηκαν. Τα μικροσωματίδια θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία, καθώς μπορούν να εισέλθουν στα αιμοφόρα αγγεία και να μεταφερθούν σε όλα τα ζωτικά όργανα.

Οι 24ωρες δοκιμασίες πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια στο Λονδίνο, το Πόντιπριντ, το Λίβερπουλ και το Λάνκαστερ. Στην τελευταία περίπτωση, ο μέσος όρος των 40 χιλιάδων μικροσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο στο εσωτερικό της κατοικίας ήταν επτά φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο στο εξωτερικό του σπιτιού. Στο Λονδίνο, τα ανώτατα επίπεδα εσωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης ήταν αποτέλεσμα του τηγανίσματος κρεάτων, όπως λουκάνικα και μπριζόλες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η Global Action Plan, το 55% των γονέων παραδέχθηκαν ότι τα παιδιά τους περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο εσωτερικό του σπιτιού συγκριτικά με αυτόν που περνούσαν οι ίδιοι όταν ήταν ανήλικοι, γεγονός που σημαίνει ότι εκτίθενται σε πολύ περισσότερη εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Μόνο το 11% των γονέων δήλωσαν ότι τα παιδιά τους δαπανούν περισσότερο χρόνο στην ύπαιθρο, συγκριτικά πάντα με αυτόν που δαπανούσαν οι ίδιοι σε μικρότερη ηλικία. Ερευνα, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι το ψήσιμο του κυριακάτικου ψητού σε μαγειρική εστία αερίου μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, σε επίπεδα που ξεπερνούν αυτά των πόλεων με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως είναι το Νέο Δελχί, επί μία ή δύο ώρες.

Αλλωστε και το 2016, μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρικής και του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας, υπό τον καθηγητή Στίβεν Χόλγκεϊτ, υπέδειξε τις σημαντικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων που προκαλείται από καυστήρες, θερμαντικά σώματα αλλά και τα χημικά καθαριστικά που χρησιμοποιούνται στο σπίτι. Τώρα ο καθηγητής Χόλγκεϊτ πρόκειται να πραγματοποιήσει μία έρευνα για την εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση και τις συνέπειες που έχει στην παιδική υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή