ΚΟΣΜΟΣ

Νοτρ Νταμ: Μια πισίνα ή ένα θερμοκήπιο

notr-ntam-mia-pisina-i-ena-thermokipio-2316404

Οι πιο παράδοξες ιδέες διατυπώνονται για την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, μέρος της οποίας καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά. Αρχιτεκτονική εταιρεία έφθασε στο σημείο να προτείνει την κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής στην οροφή του φημισμένου ναού, τη στιγμή που η Γαλλία ετοιμάζεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να αποκαταστήσει τον κατεστραμμένο ναό στην παλαιά του δόξα.

Μετά την καταστροφή της οροφής και του κεντρικού πυργίσκου της Παναγίας των Παρισίων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι ανοικτός και στις «πιο σύγχρονες προτάσεις» όσον αφορά την ανακατασκευή της εκκλησίας, προκειμένου ο καθεδρικός ναός «να γίνει πιο όμορφος από ό,τι στο παρελθόν». Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ζήτησε την κατασκευή εξωτερικού πυργίσκου «προσαρμοσμένου στις τεχνικές και στις προκλήσεις της εποχής μας».

Η αλήθεια είναι ότι οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα, όσον αφορά την αποκατάσταση του ναού, κατά πάσα πιθανότητα θα απογοητεύσουν τους υπέρμαχους της παράδοσης, που επιθυμούν ο γοτθικός ναός του 12ου αιώνα να αποκατασταθεί με τον ίδιο πυργίσκο του 19ου αιώνα, ακριβώς όπως τον είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Ευγένιος Βιολέ λε Ντικ.

Ωστόσο, πιο πρωτοποριακές προτάσεις βρέθηκαν στο τραπέζι ήδη πριν κλείσει μία εβδομάδα από την καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου. Η γαλλική εταιρεία Studio NAB πρότεινε την κατασκευή πελώριας γυάλινης οροφής, όπως αυτές που έχουν τα θερμοκήπια. Αλλα αρχιτεκτονικά γραφεία προτείναν τη δημιουργία κρεμαστών κήπων ή ακόμα και ενός ολόκληρου δάσους, γύρω από έναν μάλλον απλοϊκό πυργίσκο, είτε από χρωματιστό γυαλί είτε από ανοξείδωτο ατσάλι. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ναός δεν πρέπει να αποκατασταθεί καθόλου, αλλά να δημιουργηθεί ένας προσωρινός εξωτερικός πυργίσκος από ισχυρές δεσμίδες φωτός.

«Δεν υποχρεούμαστε να ανακατασκευάσουμε τον καθεδρικό ναό όπως ακριβώς ήταν», επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Αλεξάντρ Σασάνγκ. Η πρότασή του περιλαμβάνει την κατασκευή εξωτερικού πυργίσκου από γυαλί.

Η σουηδική αρχιτεκτονική εταιρεία Ulf Mejergren Architects (UMA) έχει ακόμα πιο πρωτοποριακές ιδέες που συνδυάζουν το τερπνό μετά το ωφελίμου. Οι Σουηδοί αρχιτέκτονες έχουν ετοιμάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ολόκληρη η οροφή του καθεδρικού ναού, που έχει σχήμα σταυρού, θα μετατραπεί σε κολυμβητική δεξαμενή χωρίς όρια (infinity pool), μήκους ενός χιλιομέτρου. Τη δραστηριότητα στο εσωτερικό της θα επιβλέπουν τα αγάλματα των Δώδεκα Αποστόλων που διασώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά και τα οποία έχουν αφαιρεθεί από το σημείο, προκειμένου να υποβληθούν σε εργασίες συντήρησης.

«Ενας καθεδρικός ναός, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ένα απομονωμένο νησί μέσα στον οικιστικό ιστό. Ανήκει στην πόλη και στους πολίτες της», προσθέτει η εταιρεία UMA.