ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Νέο μεταναστευτικό σύστημα με προτεραιότητα στους νέους αγγλόφωνους ειδικευμένους εργαζόμενους

Τραμπ: Νέο μεταναστευτικό σύστημα με προτεραιότητα στους νέους αγγλόφωνους ειδικευμένους εργαζόμενους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποσχέθηκε σήμερα ότι θα προωθήσει ένα μεταναστευτικό σύστημα «που θα το θαυμάζει όλος ο κόσμος» και θα περιλαμβάνει περισσότερους ειδικευμένους εργαζομένους, καταγγέλλοντας το σημερινό μοντέλο το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, διαστρεβλώνεται από «αλλοπρόσαλλα» αιτήματα χορήγησης ασύλου.

«Το σχέδιό μας θα μετατρέψει το αμερικανικό σύστημα μετανάστευσης σε πηγή υπερηφάνειας για το έθνος και θα το θαυμάζει όλος ο κόσμος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, παρουσιάζοντας τις μεταρρυθμίσεις του στον Λευκό Οίκο.

Επιθυμία του Τραμπ είναι να αναθεωρήσει το υπάρχον σύστημα νόμιμης μετανάστευσης ώστε να δίνεται προτεραιότητα σε νέους, μορφωμένους, αγγλόφωνους υποψηφίους στους οποίους έχει προταθεί μια θέση εργασίας στις ΗΠΑ, αντί για ανθρώπους οι οποίοι έχουν οικογενειακούς δεσμούς με Αμερικανούς πολίτες, αν και το σχέδιο αυτό δεν έχει πολλές πιθανότητες να περάσει από το Κογκρέσο.

«Το σχέδιό μας περιλαμβάνει έναν σαρωτικό εκσυγχρονισμό της δυσλειτουργικής διαδικασίας νόμιμης μετανάστευσης. Είναι εντελώς δυσλειτουργική», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του θέλει να αυξήσει την ασφάλεια στα σύνορα και να μειώσει τα αιτήματα εκείνων που ζητούν άσυλο. «Οι νόμιμοι αιτούντες άσυλο έχουν αντικατασταθεί από εκείνους που υποβάλουν αλλοπρόσαλλα αιτήματα», κάνοντας κατάχρηση του συστήματος, ισχυρίστηκε.

Όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους, είπε ότι θα αλλάξει τον νόμο για να επανενώνονται με τους γονείς τους που έχουν μείνει πίσω στις πατρίδες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters