Γερμανία: Εγκρίθηκε η προβολή σποτ του νεοναζιστικού NPD

Γερμανία: Εγκρίθηκε η προβολή σποτ του νεοναζιστικού NPD

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης ενέκρινε χθες την προβολή του τηλεοπτικού σποτ του γερμανικού νεοναζιστικού κόμματος NPD, το οποίο είχε απαγορευθεί από χαμηλότερου βαθμού δικαστήρια. Το κόμμα, που δεν έχει κατορθώσει ποτέ έως τώρα να εισέλθει στη γερμανική Βουλή, κυκλοφόρησε προεκλογικό σποτ στο οποίο αναφέρεται ότι μετά την «ανεξέλεγκτη μαζική μετανάστευση» του 2015, «σχεδόν καθημερινά Γερμανοί πέφτουν θύματα εγκλημάτων» και ζητεί τη δημιουργία «ζωνών προστασίας» για Γερμανούς. Το εφετείο του Βερολίνου/Βρανδεμβούργου είχε υποστηρίξει ότι το σποτ τροφοδοτεί το φυλετικό μίσος, χωρίζοντας την κοινωνία σε «καλούς» Γερμανούς και «εγκληματίες» ξένους.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε εντολή στο πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης (ΑRD) να παίξει το σποτ δύο φορές. Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, η απαγόρευση θίγει το δικαίωμα του κόμματος να διενεργεί προεκλογική εκστρατεία και το θέτει σε μειονεκτική θέση απέναντι σε άλλα κόμματα.

Πριν από δύο χρόνια, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η ιδεολογία του ΝPD αντιβαίνει προς το Σύνταγμα και ότι ο αντισημιτισμός είναι «δομικό στοιχείο» της κομματικής ιδεολογίας. Ωστόσο, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος απαγόρευσής του, εφόσον είναι υπερβολικά αδύναμο για να συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία.

Στις ευρωεκλογές του 2015 η Γερμανία εξέλεξε 96 ευρωβουλευτές, με απλή αναλογική, εκ των οποίων ο ένας προερχόταν από το NPD.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή