Ευρωεκλογές: Το τελευταίο ντιμπέιτ πριν από την κάλπη

Ευρωεκλογές: Το τελευταίο ντιμπέιτ πριν από την κάλπη

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Από τη μετανάστευση στo μέλλον της Ευρώπης και στην κλιματική αλλαγή, οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμετρήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ κατά τη διάρκεια του τελευταίου ντιμπέιτ πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Εκτός από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, που είναι υποψήφιος των Σοσιαλιστών, και τη Μαργκρέτε Βεστάγκερ, που εκπροσωπούσε τη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι είναι μάλλον άγνωστοι, όπως ο επικεφαλής για την Ευρωπαϊκή Αριστερά Νίκο Κουέ, ο Γιαν Ζαχραντίλ από τη Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η Σκα Κέλερ από το κόμμα των Πρασίνων.

Ο Βέμπερ ζήτησε να υπάρχει αισιοδοξία στη συζήτηση για την Ευρώπη και δήλωσε ότι επιθυμεί μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή «μιας νέας αρχής, μιας νέας εποχής», η οποία θα φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της, ενώ ο Ζαχραντίλ ζήτησε λιγότερη ευρωπαϊκή επιτήρηση. Από την πλευρά του, ο Τίμερμανς προκάλεσε αντιδράσεις όταν, ερωτηθείς για την απειλή του αντιευρωπαϊσμού, παρομοίασε το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διαδικασία του Brexit με την τηλεοπτική σειρά «Game of Thrones».

Το μεγαλύτερο βάρος στη συζήτηση έπεσε στην κλιματική αλλαγή. Εκεί βρέθηκε στο στόχαστρο των υποψηφίων ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι, ενώ μιλάει για φιλόδοξες δράσεις αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, στη θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο δεν ψήφιζε ανάλογα. Η Σκα Κέλερ έφερε παραδείγματα συγκεκριμένων ψηφοφοριών, όπως η μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών, τα οποία το ΕΛΚ καταψήφισε. Ο Τίμερμανς ζήτησε περαιτέρω φορολογία στις αεροπορικές εταιρείες και υποσχέθηκε ότι θα θεσπίσει φόρο διοξειδίου του άνθρακα. Ο Βέμπερ ανέφερε ότι, αν εφαρμοστούν οι στόχοι που θέτουν οι Πράσινοι, θα έχουν αρνητικές συνέπειες στις εταιρείες και περισσότερο βάρος πρέπει να δοθεί στη διατήρηση των εργασιών. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε δυνατή οικονομία και ανάπτυξη», αλλά ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε κράτους-μέλους.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, ο Γιαν Ζαχραντίλ τάχθηκε εναντίον των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων και τόνισε ότι χρειάζεται τα μεταναστευτικά κέντρα να γίνουν εκτός Ευρώπης. Ο Βέμπερ μίλησε για έλεγχο των συνόρων και για ανθρωπιστική ευθύνη απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς και για ενίσχυση του Ταμείου για την Αφρική, ενώ η Μαργκρέτε Βεστάγκερ για κοινή πολιτική ασύλου, νόμιμη μετανάστευση και αλληλεγγύη. Ο υποψήφιος της Αριστεράς σημείωσε πως, καταγόμενος ο ίδιος από πατέρα μετανάστη «χωρίς χαρτιά», υποστηρίζει ότι η μετανάστευση είναι «ευκαιρία» και όχι «εισβολή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή