Ανταγωνιστές μας ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, λέει η Μέρκελ

Ανταγωνιστές μας ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, λέει η Μέρκελ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη οφείλει να «επανατοποθετηθεί» στη διεθνή σκηνή για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από τις άλλες τρεις μεγάλες δυνάμεις – μια Αμερική που κυριαρχεί στην ψηφιακή σφαίρα, μια Ρωσία με εντεινόμενο πολιτικό και στρατιωτικό παρεμβατισμό και μια ταχύτατα ανερχόμενη Κίνα. Αυτό δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στη βαυαρική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, κατατάσσοντας για πρώτη φορά ανοικτά τις Ηνωμένες Πολιτείες στους στρατηγικούς ανταγωνιστές της Ευρώπης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη οφείλει να επανατοποθετηθεί σε έναν αλλαγμένο κόσμο, καθώς οι παλιές βεβαιότητες της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης δεν υπάρχουν πια», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα «μας ωθούν, ξανά και ξανά, να βρίσκουμε κοινές θέσεις», πρόσθεσε στη συνέχεια, για να αναγνωρίσει ότι «η πολιτική ισχύς μας δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την οικονομική».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «ανησυχεί» για τη σημερινή κατάσταση της Ε.Ε. «Αυτό σημαίνει ότι αισθάνομαι ακόμη περισσότερο ότι έχω καθήκον να ενώσω τις δυνάμεις μου με άλλους, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα έχει μέλλον», πρόσθεσε.

Η αποστροφή αυτή ερμηνεύθηκε από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ένδειξη πρόθεσης της Μέρκελ να διεκδικήσει κορυφαίο ευρωπαϊκό αξίωμα μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας, όπως ήδη έχει δεσμευθεί, θητείας της στη γερμανική καγκελαρία. Ωστόσο, η ίδια η Μέρκελ έσπευσε να διαψεύσει αμέσως αυτές τις φήμες. «Δεν θα είμαι διαθέσιμη για κανένα πολιτικό αξίωμα οπουδήποτε, στη Γερμανία ή στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, στο Βερολίνο.

Στην προαναφερθείσα συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung η Μέρκελ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. «Οι πολιτικές μας αξίες διαφέρουν σε πολλούς τομείς, αλλά έχουμε κοινά συμφέροντα», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι προκρίνει μια ειδική σχέση έναντι της πλήρους ένταξης.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, άνω του 50% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι είναι πιθανό να διαλυθεί η Ε.Ε. μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ περίπου το 30% εκτιμάει ότι είναι πιθανός ένας πόλεμος μεταξύ χωρών-μελών της Ενωσης στα επόμενα χρόνια. Πάντως, το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που διάκειται θετικά έναντι της Ενωσης σημειώνει ρεκόρ για τα χρόνια που ακολούθησαν την τελευταία οικονομική κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή