«Νεύμα» προς τη Δύση από την Τουρκία

«Νεύμα» προς τη Δύση από την Τουρκία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέφερε στο τραπέζι το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., προκαλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την τουρκική υποψηφιότητα. Η τοποθέτηση αυτή, παραμονές ευρωεκλογών, αναδεικνύει ένα ζήτημα αιχμής για τα συντηρητικά και εθνικιστικά κόμματα της Ε.Ε.

«Αν το πρόβλημα είναι τα τεχνικά εμπόδια, είμαστε έτοιμοι να τα υπερβούμε», είπε χθες ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λετονό ομόλογό του Εντγκαρς Ρίνκεβιτς στη Ρίγα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. «Η Τουρκία δεν θέλει πολιτικά εμπόδια στην ένταξη» τιτλοφορείται το σχετικό τηλεγράφημα. Εξηγώντας τα πολιτικά εμπόδια, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «κάποιοι φοβούνται να μοιραστούν την ισχύ τους με την Τουρκία».

Η Αγκυρα υπέβαλε αίτηση ένταξης το 1987, ενώ οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, έχει ολοκληρωθεί μόλις ένα από τα 35 κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, ενώ πολλά δεν έχουν καν ανοίξει. Την τελευταία τριετία, το ζήτημα γίνεται όλο και πιο δύσκολο πολιτικά στο εσωτερικό της Ε.Ε. Το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και οι πολιτικές διώξεις που ακολούθησαν προξένησαν έντονη ανησυχία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές Μάνφρεντ Βέμπερ έχει στο πρόγραμμά του την εγκατάλειψη των διαπραγματεύσεων, οι οποίες είναι ουσιαστικά παγωμένες. Παρόμοια είναι και η στάση του συντηρητικού Αυστριακού καγκελαρίου Κουρτς, ο οποίος ζητεί άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Politico, ο Τσαβούσογλου κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιστρέψουν «στο πνεύμα του Ελσίνκι» (του ευρωπαϊκού συμβουλίου του 1999, στο οποίο η Τουρκία χαρακτηρίστηκε υποψήφια προς ένταξη) και υποστήριξε ότι μετά τις ευρωεκλογές και τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές του Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία θα έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια χωρίς εκλογές και η Ε.Ε. μία πενταετία. «Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να περάσει», έγραψε ο Τούρκος υπουργός. Ομως, η πενταετία στην οποία προσβλέπει ο Τούρκος υπουργός αφορά μόνο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όχι στις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό των κρατών-μελών, που διαμορφώνονται από τις εκάστοτε εθνικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή