Παραμένει το αδιέξοδο για το Brexit: Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες Μέι – Κόρμπιν

Παραμένει το αδιέξοδο για το Brexit: Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες Μέι – Κόρμπιν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συμφωνία κατέληξαν οι συνομιλίες μεταξύ Εργατικών και Τόρις, οι οποίες είχαν σκοπό την άρση του αδιεξόδου  για το Brexit.

O Tζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι οι συζητήσεις προχώρησαν όσο περισσότερο ήταν δυνατόν, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυξανόμενη αδυναμία και έλλειψη σταθερότητας.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι είπε ότι η έλλειψη «κοινής θέσεως» με τους Εργατικούς ως προς την πιθανότητα  ενός νέου δημοψηφίσματος, κατέστησε τις συνομιλίες δύσκολες.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι πλέον εξετάζει τη δυνατότητα να θέσει στους βουλευτές,  κάποιες επιλογές για το Brexit, με σκοπό να αποκτηθεί η πλειοψηφία.

Η Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησής της από τη Ντάουνινγκ Στρητ μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του Νομοσχεδίου Αποχώρησης από την ΕΕ, στις αρχές Ιουνίου.

Οι συνομιλίες μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών στόχευαν στη διερεύνηση κάθε πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, παρά τις επιμέρους διαφορές για θέματα όπως η συμμετοχή στην Τελωνειακή  Ενωση ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Μιλώντας μετά από συγκέντρωση Συντηρητικών στο  Μπρίστολ, η Μέι σημείωσε: Υπήρξαν σημεία που μπορέσαμε να βρούμε κοινό έδαφος, αλλά υπήρξαν άλλα θέματα που απεδείχθησαν πιο δύσκολα.

Συγκεκριμένα, δεν μπορέσαμε να ξεπεράσουμε το γεγονός ότι οι Εργατικοί δεν έχουν κοινή στάση για το πώς θέλουν να προχωρήσει το Brexit ή να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα προκειμένου αυτό να ανατραπεί.

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την έκβαση των συνομιλιών με τους Εργατικούς.

Νωρίτερα ο κ. Κόρμπιν σχολίασε ότι μεταξύ των κομμάτων έγινε πολύ λίγη συζήτηση για τις επιλογές που θα μπορούσαν να τεθούν στους βουλευτές προκειμένου να αποκτηθεί πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Tην πίεση πάντως στους δύο ηγέτες αυξάνει το ογκούμενο ρεύμα υπέρ του νεοσύστατου κόμματος του Brexit ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες στη Βρετανία θα γίνουν την Πέμπτη 23 Μαΐου, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται, όπως σε όλη την Ε.Ε., το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου.

Κάποιες δημοσκοπήσεις τοποθετούν το κόμμα του Brexit στην πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά, ενώ άλλες το δείχνουν να μάχεται για την πρωτιά στήθος με στήθος με τους Εργατικούς. Ολες όμως συμφωνούν ότι η βραδιά των αποτελεσμάτων θα είναι πολύ δύσκολη για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα, που μπορεί, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, να κινηθεί γύρω στο 10%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή