Γερμανία: Ψυχροπολεμική αύξηση αμυντικών δαπανών

Γερμανία: Ψυχροπολεμική αύξηση αμυντικών δαπανών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αύξηση πέντε δισ. ευρώ θα σημειώσουν οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, αγγίζοντας φέτος τα 47 δισ. ευρώ, ήτοι 1,35% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κι έχει στόχο να κατευνάσει τις πιέσεις της Ουάσιγκτον προς τους συμμάχους της για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν το 2% του ΑΕΠ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για την άνιση κατανομή βαρών μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και επιτίθεται ιδιαίτερα κατά της Γερμανίας εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού των χρημάτων που ξοδεύει για την άμυνά της.

Το περασμένο καλοκαίρι στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, ο Τραμπ είχε φτάσει στο σημείο να απειλήσει με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, αν δεν αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες οι σύμμαχοι της Ουάσιγκτον. Στον πυρήνα της αντιπαράθεσης βρίσκεται ο στόχος του 2% του ΑΕΠ, που τέθηκε το 2014. Αυτή η διάταξη όμως τυγχάνει διαφορετικής ερμηνείας από τους συμμάχους: οι ΗΠΑ θεωρούν ότι τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να εκπληρώσουν τον στόχο ώς το 2024, ενώ η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση κάνει λόγο για προσέγγιση του στόχου αυτού. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πέντε χώρες του ΝΑΤΟ εκπλήρωσαν πέρυσι τον στόχο με επικεφαλής τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, των οποίων το ποσοστό των αμυντικών δαπανών ήταν 3,61% και 2,38% αντιστοίχως. Ακολουθούν η Βρετανία με 2,21%, η Εσθονία με 2,16% και η Πολωνία με 2% ακριβώς. Κάτω από το όριο βρίσκονται η Γαλλία και η Τουρκία με 1,78% και 1,56% αντιστοίχως.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο κατηγόρησε πρόσφατα τη γερμανική κυβέρνηση ότι έχει απολύτως υποκριτική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ. Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ εμφανίστηκε έκπληκτος που πολλοί Γερμανοί πολιτικοί προσπαθούν να περιγράψουν το 2% ως έναν στόχο και όχι μια δέσμευση. «Είναι υποκριτικό να λέει μια χώρα ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ, αλλά να μη στοχεύει στο 2%», είχε πει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Bild.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή