Παραιτήθηκε ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας μετά το βίντεο πολιτικής συναλλαγής

Παραιτήθηκε ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος της Αυστρίας μετά το βίντεο πολιτικής συναλλαγής

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O αντικαγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης της ακροδεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε παραιτήθηκε σήμερα μετά τη δημοσίευση ενός μυστικού βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη προς αυτόν και τον κόμμα του.

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τα καθήκοντα του αντικαγκελαρίου στον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος την έκανε δεκτή», ανακοίνωσε ο 49χρονος Στράχε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιένη. «Έκανα ένα σφάλμα και δεν θέλω αυτό να είναι ένα πρόσχημα για να αποδυναμώσει τον συνασπισμό», πρόσθεσε.

Την θέση του ως αντικαγκελάριος και αρχηγός των Ελευθέρων στην κυβέρνηση συνασπισμού του Σεμπάστιαν Κουρτς,θα πάρει ο υπαρχηγός του και νυν υπουργός Συγκοινωνιών, Νόρμπερτ Χόφερ, όπως δήλωσε ο ίδιος. 

Το «σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής», σύμφωνα με του πολιτικούς σχολιαστές, έδωσαν στη δημοσιότητα χθες βράδυ το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Σε αυτό εμφανίζεται καθαρά ο Στράχε  – λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2017 – να υπόσχεται σε υποτιθέμενη ρωσίδα επιχειρηματία δημόσιες συμβάσεις με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της απέναντι στο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Η συνάντηση με τη γυναίκα που έγινε σε ένα σπίτι στην Ίμπιζα. Ο επικεφαλής του FPÖ είπε στους δημοσιογράφους ότι πράγματι η συνάντηση έγινε εκείνο το βράδυ, αλλά αρνήθηκε ότι διέπραξε την παραμικρή επιλήψιμη πράξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στη Süddeutsche Zeitung, ο Στράχε επικαλέστηκε τη «μεγάλη ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωσε» εκείνο το βράδυ και το «σημαντικό εμπόδιο της γλώσσας» με τη συνομιλήτριά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα το μεσημέρι στην ηλεκτρονική της έκδοση η αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με το Κόμμα των Ελευθέρων, θέλει να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση και να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που αναλυτές τοποθετούν στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η υπόθεση ξεσπά οκτώ ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, κι ενώ το κλίμα είναι τεταμένο στον κυβερνητικό συνασπισμό . Ο Κουρτς επικρίνεται όλο και περισσότερο για τη συμμαχία του με ένα κόμμα που εμπλέκεται συχνά σε εξτρεμιστικές αποκλίσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή