Όταν ο τουρισμός από «ευλογία» έγινε μάστιγα

Όταν ο τουρισμός από «ευλογία» έγινε μάστιγα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε, πριν αρκετές δεκαετίες, ο τουρισμός σήμαινε ανάπτυξη, πρόοδο και χρήμα.  Οι κάτοικοι του εκάστοτε προορισμού καλοδέχονταν τους τουρίστες που άφηναν στον τόπο τους κυρίως δολάρια – πιο σπάνια μάρκα, λίρες ή φράγκα. Τότε, οι ξένοι επισκέπτες και τα νέα ξενοδοχεία δεν ήταν αρκετά για να καταστρέψουν την φυσική ομορφιά και την ηρεμία των κατοίκων.

Σταδιακά, ο τουρισμός σε κάποιους προορισμούς άλλαξε μορφή και εξελίχθηκε σε μαζική προσέλευση, με την κακή την έννοια. Σήμερα, ο μαζικός τουρισμός έχει κάνει της κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές δημοφιλών προορισμών παγκοσμίως να λάβουν μέτρα για την διαφύλαξη τόσο του περιβάλλοντος, όσο και της τάξης.

Νέα Ζηλανδία – Είσοδος μόνο με πληρωμή

Όταν ο τουρισμός από «ευλογία» έγινε μάστιγα-1

Μετά τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», ο τουρισμός στην μακρινή Νέα Ζηλανδία εκτινάχθηκε. Ενδεικτικά, πέρσι τη χώρα επισκέφτηκαν 3,8 εκ. άνθρωποι ενώ συνολικά οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 4,9 εκ.

Καθώς οι ορδές των τουριστών άρχισαν να αποτελούν απειλή για το μαγευτικό φυσικό τοπίο της χώρας των Μαορί, από τον περασμένο Οκτώβρη κάθε επισκέπτης θα πρέπει να πληρώνει 20€. Τα χρήματα θα πηγαίνουν μεταξύ άλλων στην προστασία του περιβάλλοντος.

Βενετία – Εισιτήριο και πρόστιμα σε μεθυσμένους τουρίστες

Όταν ο τουρισμός από «ευλογία» έγινε μάστιγα-2

Η πόλη που φημίζεται περισσότερο για τον μαζικό τουρισμό είναι η Βενετία, την οποία επισκέπτονται πάνω από 30 εκ. άνθρωποι κάθε χώρο. Ωστόσο από το Σεπτέμβρη οι επισκέπτες που έρχονται για μια ημέρα θα πληρώνουν 3€ είσοδο την ημέρα, κατά το πρότυπο του Άμστερνταμ όπου οι τουρίστες που φτάνουν στην πόλη με κρουαζιερόπλοιο πληρώνουν μάλιστα οκτώ ευρώ την ημέρα.

Επίσης, ο δήμος της Γαληνοτάτης αποφάσισε την επιβολή προστίμoυ έως και 500 ευρώ για τις ιερόδουλες για «κατάχρηση του δημόσιου χώρου και παρεμπόδισης της κυκλοφορίας κατά την "διαπραγμάτευσή" τους  με πελάτες».  Αυστηρά πρόστιμα θα επιβάλλονται και σε όσους τουρίστες πίνουν αλκοολούχα ποτά έξω από τα μπαρ στη Βενετία κατά τις νυχτερινές ώρες αλλά και στους τουρίστες που βουτούν στα κανάλια ή περπατούν γυμνόστηθοι ή με μπικίνι στους δρόμους της πόλης.

Σαντορίνη – Όριο στα κρουαζιερόπλοια λόγω τουριστικής «ασφυξίας»

Όταν ο τουρισμός από «ευλογία» έγινε μάστιγα-3

Σε πρόσφατη μελέτη του,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπίστωσε ότι  η ανεξέλεγκτη καθημερινή ροή δεκάδων χιλιάδων τουριστών στη Σαντορίνη μπορεί να επιφέρει πλήγμα τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην ελκυστικότητα του νησιού ως τουριστικού προορισμού.

Ενδεικτικά, η Σαντορίνη το 2018 είχε 474 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 749.286 επιβάτες

Ένα από τα λίγα συγκεκριμένα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ένα ημερήσιο όριο για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, που καθορίστηκε σε 8.000 άτομα το μέγιστο.

Ντουμπρόβνικ – Πριν και μετά το GoT

Όταν ο τουρισμός από «ευλογία» έγινε μάστιγα-4

Μετά την τεράστια επιτυχία της σειράς Game of Thrones η πόλη του Ντουμπρόβνικ – όπου έγιναν κάποια γυρίσματα – αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα κυρίως με τους τουρίστες που έρχονται με κρουαζιερόπλοιο. Το 2018 έφτασαν 700.000 επισκέπτες μόνο δια θαλάσσης. Από φέτος όμως επιτρέπεται να αγκυροβολούν μόνο δυο κρουαζιερόπλοια την ημέρα.

Μπορακάι – Τουρισμός υπό προϋποθέσεις

Όταν ο τουρισμός από «ευλογία» έγινε μάστιγα-5

Αντί να ζητήσει αντίτιμο, το νησί Μπορακάι στις Φιλιππίνες –  γνωστό για τις υπέροχες παραλίες του -απλά «έκλεισε» για τους τουρίστες. Για έξι μήνες δεν επιτρέπονταν επισκέπτες στο νησί. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα έγιναν κάποιες εργασίες στις υποδομές του νησιού. Στο μεταξύ το Μπορακάι έχει «ανοίξει» και πάλι ωστόσο με περιορισμό στον αριθμό επισκεπτών και χωρίς ξέφρενα πάρτι.

Μάτσου Πίτσου σε ένα τρίωρο

Όταν ο τουρισμός από «ευλογία» έγινε μάστιγα-6

Ο μαζικός τουρισμός έχει χτυπήσει και την αρχαία πόλη του Μάτσου Πίτσου στο Περού. Η κυβέρνηση ήδη έχει περιορίσει την είσοδο σε 6.000 επισκέπτες την ημέρα και αναμένεται να την περιορίσει ακόμη περισσότερο. Αυτό το διάστημα γίνεται ένα δοκιμαστικό τουρ κατά το οποίο οι τουρίστες επιτρέπεται να μένουν στους αρχαιολογικούς χώρους μόνο τρεις ώρες. 

Με πληροφορίες από «Κ»,  Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή