Τουρκία: Συλλήψεις στο υπουργείο Εξωτερικών

Τουρκία: Συλλήψεις στο υπουργείο Εξωτερικών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει, εδώ και τρία χρόνια, η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον πολιτικών αντιπάλων της, τους οποίους κατηγορεί για διασυνδέσεις με τους επίδοξους πραξικοπηματίες του 2016.

Οι διωκτικές αρχές διέταξαν χθες τη σύλληψη 249 υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών ως υπόπτων για συμμετοχή στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιμάμη, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν ο ιθύνων νους στο αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Σύμφωνα με το γραφείο της εισαγγελίας, οι 249 ύποπτοι είχαν προβεί σε παρατυπίες στις εισαγωγικές εξετάσεις μέσω των οποίων κατάφεραν να μπουν στο υπουργείο Εξωτερικών. Το ισλαμικό δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο για μεγάλο διάστημα βοηθούσε τον Ερντογάν εναντίον των κεμαλικών, προωθούσε μέλη του σε καίριους κρατικούς οργανισμούς, όπως το διπλωματικό σώμα, η αστυνομία και η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών μέσων, μέχρι χθες το βράδυ είχαν συλληφθεί 78 εκ των 249 καταζητούμενων σε επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα σε 43 επαρχίες της Τουρκίας. Από την επαύριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί και κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους 77.000 άνθρωποι, ενώ 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Στο μεταξύ, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε νεκρό σημείο. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-400 «έχει κλείσει» οριστικά και αμετάκλητα, προσθέτοντας μάλιστα ότι η χώρα του σκοπεύει να μπει σε πρόγραμμα συμπαραγωγής της νέας γενιάς αντιαεροπορικών συστημάτων S-500, μαζί με τη Ρωσία. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι, παρά τις απειλές της Ουάσιγκτον περί ματαίωσης της αγοράς αμερικανικών μαχητικών αεροπλάνων F-35, η παράδοσή τους θα προχωρήσει κανονικά. «Αυτή την ώρα (οι Αμερικανοί) εμφανίζονται απρόθυμοι, αλλά αργά ή γρήγορα θα παραλάβουμε τους F-35. Το να μη μας τους δώσουν δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε συνάντησή του με φοιτητές της Κωνσταντινούπολης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή