Βέλη Σαλβίνι κατά των 5 Αστέρων

Βέλη Σαλβίνι κατά των 5 Αστέρων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΛΑΝΟ. Η μοίρα 47 προσφύγων και μεταναστών που αποβιβάστηκαν από το σκάφος «Sea Watch» στη Σικελία την Κυριακή βρέθηκε στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης στην Ιταλία, με τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι να διερωτάται ποιος τους έδωσε άδεια, στρέφοντας τα βέλη του στο συγκυβερνών Κίνημα 5 Αστέρων.

Η οργή του Σαλβίνι ήταν προσχηματική – στην πραγματικότητα, καθώς οι αριθμοί των αφίξεων πέφτουν δραματικά και το αγαπημένο του θέμα φεύγει από την επικαιρότητα, η περίπτωση των 47 ήταν μια καλή αφορμή να υπενθυμίσει το μήνυμα του υπερασπιστή της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Το Σάββατο, στην πλατεία μπροστά στον καθεδρικό του Μιλάνου, ο Σαλβίνι έκλεισε την ομιλία του σηκώνοντας ψηλά ένα ροζάριο (σχοινί προσευχής) και ζητώντας από την Παναγία να σώσει την Ιταλία, πολιτικές χειρονομίες που καταγγέλθηκαν ακόμη και από το Βατικανό. «Το να επικαλούμαστε τον Θεό για δικούς μας λόγους είναι πάντα πολύ επικίνδυνο», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, καρδινάλιος Παρολίν.

Από τη συγκέντρωση, στην οποία παρευρέθησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, έλειπε ο Αυστριακός επικεφαλής του FPOe, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος είχε μόλις υποχρεωθεί σε παραίτηση. «Ζούμε μια ιστορική στιγμή, ικανή να απελευθερώσει την Ευρώπη από την παράνομη κατοχή που οργανώνουν επί χρόνια οι Βρυξέλλες», είπε ο Σαλβίνι στα πλήθη, από κοινού με την επικεφαλής του γαλλικού RN, Μαρίν Λεπέν.

Μιλώντας χθες στο κανάλι La7, ο Σαλβίνι επανήλθε στην υπόσχεση ότι θα αμφισβητήσει τις επιταγές της Ε.Ε. «Ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε δουλειές είναι να ρίξουμε τη φορολογία, ως εκ τούτου χρειάζεται να αλλάξουμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες και κάποια όρια που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες», υποστήριξε. Η επιτυχία των ιαχών του Σαλβίνι ενάντια «στην Ευρώπη των τραπεζών και της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» έχει εντείνει τους προβληματισμούς για τις βαθύτερες αιτίες ανόδου των λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

«Είναι ένας ευσεβής πόθος ότι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες που οδήγησαν στον κατακερματισμό των δυτικών κοινωνιών και του κομματικού τους συστήματος θα χάσουν τη δυναμική τους», έγραψε ο Ντάνιελ Ντέκερς σε πρωτοσέλιδο σχόλιο στη γερμανική FAZ. «Οσο κι αν οι πολιτικοί επιστήμονες επισημαίνουν τις προγραμματικές αντιφάσεις, όσο και αν κάποιοι κορυφαίοι αξιωματούχοι μοιάζουν περισσότερο με οικονομικούς εγκληματίες παρά με κανονικούς πολίτες, όσο και αν κόμματα που ονομάζονται “εναλλακτική” νιώθουν υπερήφανα για την παρασιτική σχέση τους με το σύστημα, αυτή τη στιγμή είναι μικρή η πιθανότητα να υπάρξει ποτέ επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση», υποστήριξε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή