ΚΟΣΜΟΣ

Οξύνεται η κυβερνητική κρίση στην Αυστρία – Αύριο η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Οξύνεται η κυβερνητική κρίση στην Αυστρία – Αύριο η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης

Αύριο αναμένεται η ορκωμοσία των νέων μελών της αυστριακής κυβέρνησης που, ως ανεξάρτητες προσωπικότητες της δημόσιας διοίκησης ή τεχνοκράτες, θα αντικαταστήσουν τους προερχόμενους από το συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων υπουργούς, οι οποίοι παραιτήθηκαν σήμερα. Η παραίτηση είχε προαναγγελθεί, έπειτα από την αποπομπή του επίσης προερχόμενου από τους Ελευθέρους υπουργού Εσωτερικών, Χέρμπερτ Κικλ.

Ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος το βράδυ θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα, αποδέχθηκε το μεσημέρι την σχετική πρόταση του ομοσπονδιακού καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, για αποπομπή του Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος θεωρείται το πλέον σκληροπυρηνικό στέλεχος των Ελευθέρων.

Το Λαϊκό Κόμμα ηγούνταν έως τώρα του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Ελευθέρους (του παραιτηθέντα ήδη το Σάββατο, αντικαγκελάριου και αρχηγού των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε), εξαιτίας του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο αυτός έχει εμπλακεί.

Επικεφαλής της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών, 'Αμυνας, Συγκοινωνιών-Υποδομών, Κοινωνικών Υπηρεσιών, όπως και τη θέση του αντικαγκελάριου και υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, πρόκειται να αναλάβουν ανεξάρτητοι ανώτατοι διοικητικοί υπάλληλοι ή τεχνοκράτες, του οποίους θα υποδείξει στον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν ο καγκελάριος Κουρτς.

Χάριν του εθνικού συμφέροντος, και μέχρι τις πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, την θέση της πρόκειται να διατηρήσει, κατόπιν σχετικής συνεννόησης που προηγήθηκε νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, παρά την προέλευσή της, επίσης από το Κόμμα των Ελευθέρων.

Στο μεταξύ, έντονη κριτική ασκείται από σύσσωμη την αυστριακή αντιπολίτευση στον προερχόμενο από το Λαϊκό Κόμμα πρόεδρο της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ο οποίος μετέθεσε για την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την προγραμματιζόμενη για αύριο έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας.

Στην ολομέλεια της Βουλής πρόκειται να συζητηθεί η αποκαλούμενη «Υπόθεση Ίμπιζα» του σκανδάλου με την εμπλοκή του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αλλά και η πρόταση μομφής που έχει καταθέσει εναντίον του καγκελάριου Κουρτς, η «Λίστα Τώρα» (πρώην Λίστα Πέτερ Πιλτς).

Εάν η πρόταση μομφής συγκεντρώσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης την πλειοψηφία – την οποία δεν διαθέτει στη Βουλή το Λαϊκό Κόμμα – ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κινδυνεύει με απώλεια του αξιώματός του, ενώ θα είναι αναγκαίος ο διορισμός πλέον, από τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν, μίας καθαρά υπηρεσιακής κυβέρνησης έως τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, μία εξέλιξη που δεν έχει προϋπάρξει στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας.

Ως προς τη στήριξη της πρότασης μομφής, ανοικτή παραμένει η στάση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι ζητούν την παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης και του καγκελάριου «που δεν διαθέτει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία» όπως λένε, και την αντικατάστασή της από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές – ενώ το Κόμμα των Ελευθέρων διέψευδε το απόγευμα σημερινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Oestereich, ότι αυτό σίγουρα θα υπερψηφίσει την πρόταση.

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλδημοκράτες που ζητούν τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία θα οδηγούσε την χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, πρότειναν σήμερα συγκεκριμένα ονόματα αυστριακών προσωπικοτήτων για ανάληψη καθηκόντων σε ένα τέτοιο σχήμα.

Η πρόταση για την ανάληψη θέσεων σε υπηρεσιακή κυβέρνηση περιλαμβάνει τον πρώην ομοσπονδιακό πρόεδρο (επί δώδεκα χρόνια με πάντα ιδιαίτερα υψηλή δημοτικότητα) Χάιντς Φίσερ, ο οποίος ήδη απέρριψε κάτι τέτοιο, τον διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας Έβαλντ Νοβότνι, τον πρώην εντεταλμένο του ΟΗΕ κυβερνήτη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Βόλφγκανγκ Πέτριτς, τους προερχόμενους από το Λαϊκό Κόμμα, τον πρώην Αυστριακό Επίτροπο Φραντς Φίσλερ και τον πρώην κυβερνητικό συντονιστή του προσφυγικού και πρώην γενικό διευθυντή του μεγαλύτερου αυστριακού τραπεζικού ομίλου, Κρίστιαν Κόνραντ.