ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλη επιχείρηση σε Ολλανδία και Γερμανία για το μέτωπο αλ Νόσρα – Συνελήφθη Σύρος διοικητής

megali-epicheirisi-se-ollandia-kai-germania-gia-to-metopo-al-nosra-amp-8211-synelifthi-syros-dioikitis-2317334

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν 47χρονο Σύρο που φέρεται να ήταν διοικητής του Μετώπου αλ Νόσρα, που ήταν παρακλάδι της Αλ Κάιντα μέχρι το 2016 στη Συρία. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ο ύποπτος Άμπου Κούντερ (σ.σ. πρόκειται για το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε όταν πολεμούσε στη Συρία)διοικούσε μια μονάδα που ονομαζόταν Γουραμπά'α Μοχάσαν ή "Ξένοι του Μοχάσαν" και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και τρομοκρατία.

Ο Άμπου Κούντερ βρίσκεται στην Ολλανδία από το 2014, όπου του χορηγήθηκε προσωρινό άσυλο. Η έρευνα σε βάρος του ξεκίνησε μετά τις καταθέσεις μαρτύρων που συνέλεξε η γερμανική αστυνομία.

Σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές, έγιναν έρευνες σήμερα και στις έξι κατοικίες άλλων ύποπτων μελών της Γουραμπά'α Μοχάσαν στη Γερμανία.

Ο Άμπου Κούντερ αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστή την Παρασκευή στη Χάγη. Με βάση την ολλανδική νομοθεσία, αν ένας ύποπτος διαμένει στην Ολλανδία είναι εφικτό να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου, γενοκτονία ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθησαν εκτός του ολλανδικού εδάφους.

Το Μέτωπο Αλ Νόσρα μετά το 2016 μετονομάστηκε σε Ταχρίρ αλ Σαμ. Σήμερα, μια συμμαχία ισλαμιστικών οργανώσεων, στην οποία κυριαρχεί η Ταχρίρ αλ Σαμ, είναι η ισχυρότερη ένοπλη ομάδα που δρα στη βορειοδυτική Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ