Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Προεδρικό διάταγμα με στόχο τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών πρόκειται να υπογράψει εντός των προσεχών ημερών ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, εκπρόσωπος του προέδρου εξέφρασε την ελπίδα ότι το απερχόμενο Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αλλαγές στον εκλογικό νόμο, τις οποίες έχει προτείνει ο Ζελένσκι. Λίγη ώρα μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαλύσει τη Βουλή, στην οποία κυριαρχούν σύμμαχοι του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του, ο πρώην κωμικός Ζελένσκι δεσμεύθηκε ότι όσο σκληρά εργάστηκε κατά το παρελθόν για να κάνει τους Ουκρανούς να γελούν, τόσο σκληρά θα εργαστεί για να σιγουρευθεί ότι οι συμπατριώτες του δεν θα κλάψουν. Η διάλυση της Βουλής, που ήταν η πρώτη απόφαση του νεοεκλεγέντος προέδρου, θα του δώσει την ευκαιρία να εδραιώσει τη θέση του με την εκλογή βουλευτών του κόμματός του στο Κοινοβούλιο.

Η ορκωμοσία χαρακτηρίστηκε από απομάκρυνση από το πρωτόκολλο, με τον Ζελένσκι να επευφημείται από οπαδούς του, με τους οποίους πόζαρε για φωτογραφίες «σέλφι». Ο νέος πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε μάλιστα την υπηρεσιακή λιμουζίνα, επιλέγοντας να περπατήσει μέχρι το προεδρικό μέγαρο, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Οι πολιτικές τριβές δεν άργησαν, ωστόσο, να έλθουν στην επιφάνεια. Η προοπτική προκήρυξης πρόωρων εκλογών προκάλεσε αργά το βράδυ της Δευτέρας την παραίτηση του πρωθυπουργού Βολοντιμίρ Γκρόισμαν, ο οποίος ανήκε στο συνασπισμό του Ποροσένκο. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τους επικεφαλής της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, τον γενικό εισαγγελέα και τον υπουργό Αμυνας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή