Επανεκλογή «Τζοκόβι» στην προεδρία της Ινδονησίας

Επανεκλογή «Τζοκόβι» στην προεδρία της Ινδονησίας

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Ο Τζόκο Βιντόντο, γνωστός ως «Τζοκόβι», επανεξελέγη χθες στην προεδρία της Ινδονησίας με ποσοστό 55%, «αμφισβητώντας», όπως έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», «την τάση για εκλογή ισχυρών αυταρχικών ηγετών».

«Η ρητορική του περιλαμβάνει λιγότερα μεγάλα οράματα και περισσότερες στατιστικές για την κατασκευή οδικών έργων, φοράει απλά άσπρα πουκάμισα και μιλάει ήρεμα», σημειώνει η εφημερίδα, παραθέτοντας τη δήλωσή του «είμαι πρόεδρος όλης της Ινδονησίας και η δημοκρατία προστατεύει τον πλουραλισμό. Η κυβέρνησή μου προωθεί την αρμονική συνύπαρξη και αντιτίθεται στον εξτρεμισμό».

Η Ινδονησία είναι η τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο, μετά την Ινδία και τις ΗΠΑ, μια χώρα 17.000 νησιών στην οποία μιλούνται πάνω από 300 γλώσσες.

Υστερα από μακρά ιστορία δικτατορικής διακυβέρνησης, η εκλογή του πρώην επιπλοποιού και δημάρχου στην προεδρία, το 2014, ήταν μια δραματική αλλαγή. Ο Βιντόντο εξελέγη, υποσχόμενος να προστατέψει τα δικαιώματα των γυναικών και των πολυάριθμων μειονοτήτων της χώρας, αλλά και να βελτιώσει τις υποδομές καταπολεμώντας τη διαφθορά. Η πρώτη γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμου της Τζακάρτας, που λειτούργησε μόλις πριν από λίγους μήνες, είναι ένα από τα επιτεύγματα για τα οποία είναι περήφανος.

Ο αντίπαλός του, πρώην στρατηγός Πραμπόνο Σουμπιάντο, είχε συμμαχήσει με τους εκπροσώπους του φονταμενταλιστικού Ισλάμ, ζητώντας να εγκαταλειφθεί η ήπια εκδοχή της μουσουλμανικής θρησκείας προς όφελος του σκληροπυρηνικού Ισλάμ των χωρών του Περσικού Κόλπου. Ο Σουμπιάντο δεν αποδέχθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ μερικές εκατοντάδες οπαδοί του διαδήλωσαν χθες στην Τζακάρτα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή