Υπό πολιορκία ο Τραμπ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δικαστήρια οδηγείται η σύγκρουση του Ντόναλντ Τραμπ με την ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων, γύρω από το δικαίωμα του Κογκρέσου να εξετάσει τις οικονομικές δοσοληψίες του προέδρου στο πλαίσιο των ερευνών για τη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Περιφερειακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον αποφάσισε να παραδοθούν στην Επιτροπή Επιτροπείας της Βουλής από την εταιρεία λογιστών Mazars στοιχεία για τις φορολογικές δηλώσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ. Στο σκεπτικό της απόφασής του, ο δικαστής Εϊμίτ Μέτα τονίζει ότι το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να εκδιώξει έναν πρόεδρο για εγκληματικές δραστηριότητες, επομένως είναι αυτονόητο ότι έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει ανάλογες καταγγελίες.

Η απόφαση του Μέτα μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για άλλους δικαστές που θα κληθούν να εξετάσουν παρόμοια αιτήματα. Ηδη, δικαστήριο της Νέας Υόρκης εξετάζει αγωγές του Λευκού Οίκου εναντίον της προσπάθειας της Βουλής να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία των τραπεζών Deutsche Bank και Capitol One για επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ. Οπως αναμενόταν, ο Αμερικανός πρόεδρος άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης του Μέτα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια παρατεταμένη δικαστική αντιπαράθεση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η λογιστική εταιρεία Mazars απασχόλησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων ύστερα από τις καταγγελίες του Μάικλ Κοέν, πρώην προσωπικού δικηγόρου και μεσάζοντα του Τραμπ, ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «μαγείρευε» τα περιουσιακά του στοιχεία για να μειώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις. Εξάλλου, η Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής έδωσε στη δημοσιότητα πρακτικά από κεκλεισμένων των θυρών κατάθεση του Κοέν, όπου υποστηρίζει ότι ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου, Τζέι Σέκολοου, τον παρότρυνε να καταθέσει ψευδώς στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τα πρακτικά, ο Κοέν, ο οποίος εκτίει ποινή τριετούς κάθειρξης για ψευδή κατάθεση, κλήθηκε να βεβαιώσει ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στη Μόσχα τελείωσαν τον Ιανουάριο του 2016, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίστηκαν για μερικούς ακόμη μήνες.

Σε μια άλλη προσπάθεια να μπλοκάρει τις έρευνες του Κογκρέσου που στρέφονται εναντίον του, ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον μέχρι πρότινος επικεφαλής των δικηγόρων του Λευκού Οίκου Ντον Μακ Γκαν να μην καταθέσει στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων, από την οποία είχε κλητευθεί. Ο Μακ Γκαν υπάκουσε στην προεδρική εντολή και δεν προσήλθε στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, παρότι είχε προειδοποιηθεί ότι θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για περιφρόνηση του Κογκρέσου. Η εν λόγω Επιτροπή διερευνά κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος εμπόδισε με παράνομο τρόπο τις έρευνες του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για τη ρωσική υπόθεση. Πάντως, οι πολλαπλές έρευνες εναντίον του Τραμπ έχουν προκαλέσει εσωτερική διαμάχη στους κόλπους των Δημοκρατικών. Σε σύσκεψη που έγινε στο Καπιτώλιο το βράδυ της Δευτέρας, ο Τζάμι Ράσκιν και άλλα μέλη της Επιτροπής Δικαιοσύνης τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της παραπομπής του Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης. Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόσι και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος υιοθετούν μια πιο σταδιακή προσέγγιση, θεωρώντας ότι η διαδικασία της παραπομπής δεν μπορεί να ξεκινήσει παρά μόνον αν υπάρχουν στέρεες ενδείξεις ενοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή