ΚΟΣΜΟΣ

Τον Οτσαλάν επισκέφθηκαν οι δικηγόροι του

Τον Οτσαλάν επισκέφθηκαν οι δικηγόροι του

ΑΓΚΥΡΑ. Τον φυλακισμένο ιστορικό ηγέτη του κουρδικού PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, επισκέφθηκαν χθες δύο συνήγοροί του στη νήσο Ιμραλί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, για δεύτερη φορά μετά το 2011, μετά την άρση της απαγόρευσης των επισκέψεων αυτών την περασμένη εβδομάδα.

Μετά την πρώτη επίσκεψή τους στις 2 Μαΐου, οι δύο δικηγόροι είχαν μεταφέρει μήνυμα του Οτσαλάν, σύμφωνα με το οποίο ο έγκλειστος ηγέτης καλούσε τους Κούρδους κρατουμένους σε τουρκικές φυλακές, που βρίσκονται σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής του, να πάψουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Ο Οτσαλάν είχε μάλιστα πραγματοποιήσει «άνοιγμα» στην τουρκική κυβέρνηση, καλώντας τους Κούρδους να σεβασθούν τις «ευαισθησίες» της Αγκυρας στη Συρία.

Στο μεταξύ, σε χθεσινές δηλώσεις του ο έκπτωτος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, υποστήριξε ότι ουδείς πιστεύει τα «ψεύδη» που οδήγησαν στην ακύρωση της εκλογής του, καλώντας τους ψηφοφόρους να «επανορθώσουν αυτή τη μεγάλη ντροπή», ενόψει των επαναληπτικών εκλογών για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας στις 23 Ιουνίου. «Κανείς δεν πιστεύει τα ψέματά τους. Οταν κοιτώ τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους, βλέπω ότι ούτε και οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν», είπε ο Ιμάμογλου, μιλώντας χθες στα εγκαίνια της δεύτερης προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης αναφερόταν στους ισχυρισμούς του κυβερνώντος κόμματος για «ατασθαλίες» στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, που οδήγησαν στην απόφαση της εκλογικής επιτροπής για επανάληψη της διαδικασίας. Η ομιλία του Ιμάμογλου, όμως, περιείχε πρόσκληση ενότητας προς κάθε Τούρκο πολίτη, ανεξάρτητα από την ψήφο του στις εκλογές του περασμένου Μαρτίου.