Μηνύματα μίσους μέσω Facebook ενόψει ευρωεκλογών

Μηνύματα μίσους μέσω Facebook ενόψει ευρωεκλογών

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δίκτυο ακροδεξιών λογαριασμών στο Facebook εντόπισε η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Avaaz. Οι λογαριασμοί αυτοί διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις και ρατσιστική προπαγάνδα σε εκατομμύρια Ευρωπαίους ενόψει των ευρωεκλογών της Κυριακής. Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει ήδη καταργήσει λογαριασμούς με περισσότερους από έξι εκατομμύρια «ακoλούθους», ενώ διεξάγει έρευνες για λογαριασμούς με άλλα 26 εκατ. ακόλουθους.

Η έρευνα της Avaaz εντόπισε περισσότερες από 500 ύποπτες ομάδες και σελίδες του Facebook που δραστηριοποιούνται σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Πολωνία και Ισπανία. Οι περισσότερες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή προωθούν ακροδεξιά κόμματα, παραβιάζοντας τους κανόνες του Facebook. «Οι σελίδες που εντοπίσαμε έχουν υψηλούς αριθμούς επισκεψιμότητας και αλληλεπιδράσεων. Αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο», λέει ο Κρίστοφ Σοτ, στέλεχος της Avaaz. Στη Γαλλία, πολλοί λογαριασμοί προωθούν ρατσιστικό περιεχόμενο, ενώ γερμανικοί λογαριασμοί διασπείρουν υλικό με θέμα την άρνηση του Ολοκαυτώματος. Στην Ιταλία, οι διαχειριστές των λογαριασμών αυτών ξεκινούν με θέματα μόδας ή ποδοσφαίρου, για να τους μετατρέψουν σταδιακά σε όργανα πολιτικής προπαγάνδας και προώθησης ακροδεξιών θέσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή