Ξύλινη ασπίδα 2.300 ετών ανακαλύφθηκε στη Βρετανία – Η μοναδική στην Eυρώπη

Ξύλινη ασπίδα 2.300 ετών ανακαλύφθηκε στη Βρετανία – Η μοναδική στην Eυρώπη

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια «εκπληκτική και απαράμιλλη» ασπίδα 2.300 ετών, που έχει φτιαχτεί από φλοιό δέντρου, πιθανότατα ιτιάς, ανακαλύφθηκε σχεδόν άθικτη στο Leicestershire της Αγγλίας, το μοναδικό παράδειγμα αυτού του είδους που βρέθηκε ποτέ στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. 

Ενθουσιασμένοι οι επιστήμονες και οι ειδικοί μελετητές  λένε ότι η ανακάλυψη της ασπίδας, που χρονολογείται  μεταξύ του 395 και του 250 π.Χ., έχει ανατρέψει εντελώς τις υποθέσεις σχετικά με τα όπλα που χρησιμοποιούνταν κατά την Εποχή του Σιδήρου.

«Αυτό είναι ένα μοναδικό  αντικείμενο, ένα από τα πιο θαυμάσια, διεθνώς σημαντικά ευρήματα που έχω συναντήσει στην καριέρα μου», δήλωσε η Julia Farley, επιμελήτρια των βρετανικών και ευρωπαϊκών συλλογών από την εποχή του σιδήρου στο Βρετανικό Μουσείο.

Οι ασπίδες από φλοιό εκείνη την εποχή ήταν εντελώς άγνωστες στο βόρειο ημισφαίριο της Ευρώπης, λόγω ίσως της εντύπωσης ότι το υλικό μπορεί να ήταν πολύ «αδύναμο» για πόλεμο.

Ωστόσο, η μελέτη και η προσπάθεια «ανακατασκευής» του αρχαίου ευρήματος έδειξε ότι η ασπίδα πάχους 3mm και διαστάσεων 620Χ370mm θα ήταν αρκετά «σκληρή» για μάχη αλλά απίστευτα ελαφριά.

Ξύλινη ασπίδα 2.300 ετών ανακαλύφθηκε στη Βρετανία – Η μοναδική στην Eυρώπη-1

Επομένως, «είναι πιθανό ότι, αντίθετα με τις υποθέσεις, παρόμοια όπλα ήταν ευρέως διαδεδομένα» στην Βόρεια Ευρώπη την εποχή του Σιδήρου» δήλωσε ο  Matt Beamish, ο επικεφαλής αρχαιολόγος του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστήμιου του Leicester. 

Με πληροφορίες από Guardian, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή