Ολλανδία: Νίκη-έκπληξη του Εργατικού Κόμματος στις ευρωεκλογές – Τρίτοι οι εθνικιστές

Ολλανδία: Νίκη-έκπληξη του Εργατικού Κόμματος στις ευρωεκλογές – Τρίτοι οι εθνικιστές

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διέψευσε τους φόβους για πρωτιά της ακροδεξιάς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ολλανδία, που διεξήχθησαν στην χώρα σήμερα, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό, λαϊκιστικό «Φόρουμ για τη Δημοκρατία» (FvD) αναμενόταν να δώσει μάχη με το συντηρητικό, φιλελεύθερο κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για την πρώτη θέση.

Ωστόσο, σύμφωνα με έξιτ πολ της εταιρείας Ipsos, το Εργατικό Κόμμα (PvdA) έρχεται στην πρώτη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό παραπάνω από 18%.

Το συντηρητικό-φιλελεύθερο VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει το 14%, ενώ το νέο εθνικιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ συγκεντρώνει ποσοστό 11,2%.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση NOS, το PvdA αναμένεται ότι θα κερδίσει πέντε από τις 26 έδρες της Ολλανδίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το VVD τέσσερις και το FvD τρεις.

Το ολλανδικό αποτέλεσμα είναι μια πρώτη δοκιμασία για τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών  στις φετινές ευρωεκλογές.

Τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να αυξήσουν το ποσοστό τους, αλλά δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν συνολικά πάνω από  20%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή