Τη Δευτέρα αναμένεται η πρόταση μομφής κατά του Κουρτς

Τη Δευτέρα αναμένεται η πρόταση μομφής κατά του Κουρτς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Αδηλο παραμένει το μέλλον του συντηρητικού Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόταση μομφής τη Δευτέρα, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη ούτε του FPOe ούτε των Σοσιαλδημοκρατών. Η ψηφοφορία επί της πρότασης αναμένεται να διεξαχθεί το αργότερο την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς και στο ακροδεξιό FPOe του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο μετά τη δημοσίευση βίντεο στο οποίο ο Στράχε εμφανίζεται να προσφέρει υπερτιμολογημένα δημόσια έργα με αντάλλαγμα «μαύρες» κομματικές χρηματοδοτήσεις σε υποτιθέμενη Ρωσίδα πολυεκατομμυριούχο. O Κουρτς διόρισε τεχνοκράτες στη θέση των υπουργών του FPOe, αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του από την αντιπολίτευση.

Το Λαϊκό Κόμμα διαθέτει περίπου το ένα τρίτο των εδρών της αυστριακής Βουλής και θα χρειαστεί τη στήριξη είτε του FPOe είτε των Σοσιαλδημοκρατών προκειμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση. Οι πρώτοι δεν έχουν λόγο να στηρίξουν τον Κουρτς, εφόσον αυτός τους απέπεμψε από την κυβέρνηση, ενώ οι δεύτεροι ζητούν ανταλλάγματα, τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι ο Κουρτς θέλει να δώσει.

Ζητείται διαφάνεια

Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες της Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, κάτι που θίγει το Λαϊκό Κόμμα, καθώς και εγγυήσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης μετά τις προσπάθειες χειραγώγησής τους από το FPOe.

Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, το πιθανότερο είναι ότι ο πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν θα ορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής κάποιο πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, όπως τον πρώην καγκελάριο Χάιντς Φίσερ ή τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, μέχρι τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Σε περίπτωση που η θητεία του στην καγκελαρία λήξει μόλις 17 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο 32χρονος Κουρτς, ο νεότερος αρχηγός κράτους στην Ε.Ε., θα αντιμετωπίσει δυσαρέσκεια στο εσωτερικό του κόμματός του. Γι’ αυτό, στις εκκλήσεις του προς τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή υποστήριξε ότι η ψήφος στο Λαϊκό Κόμμα θα τον βοηθήσει «σε πολύ προσωπικό επίπεδο».

Αναμφισβήτητο σάουντρακ των εκλογών αυτών είναι το «We ’re going to Ibiza» του ολλανδικού συγκροτήματος Vengaboys, τραγούδι του 1999 που παίζεται αδιάκοπα στη χώρα την τελευταία εβδομάδα, θυμίζοντας ότι το βίντεο που «τελείωσε» πολιτικά τον Στράχε γυρίστηκε στην Ιμπιζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή