Οικολογικές δεσμεύσεις από Μακρόν

Οικολογικές δεσμεύσεις από Μακρόν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι έχει οικολογικές ευαισθησίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε το νέο Συμβούλιο Οικολογικής Αμυνας, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει δεσμεύσεις για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα. Ωστόσο, η χρονική συγκυρία ανακοίνωσης του σώματος προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί για «πολιτική σκοπιμότητα» τρεις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Η νέα αυτή αρχή στη Γαλλία, η δημιουργία της οποίας ανακοινώθηκε στις 25 Απριλίου, απαρτίζεται από τον πρωθυπουργό και 12 υπουργούς (Οικολογικής Μετάβασης, Μεταφορών, Υγείας, Οικονομίας κ.ά.) και θα συντονίσει την οικολογική δράση της κυβέρνησης, ώστε να διασφαλιστεί η προτεραιότητα που θα δίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος στις δημόσιες πολιτικές. Τα πρώτα μέτρα που θα λάβει το συμβούλιο αφορούν το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Montagne d’ Or, ενός ανοικτού χρυσωρυχείου στη Γουιάνα, το οποίο πρόσφατα ο πρόεδρος Μακρόν έκρινε ότι «δεν είναι συμβατό» με τις γαλλικές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες. Το συμβούλιο θα κάνει επίσης απολογισμό του σχεδίου για το κλίμα που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2017 και του σχεδίου για τη βιοποικιλότητα που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο του 2018 και εν γένει θα διασφαλίσει τη συνέχιση των πράσινων προγραμμάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως σχέδιο για ποδήλατα.

Ο Μακρόν κατηγορείται τακτικά από τους επικριτές του για μεγάλα λόγια αναφορικά με την οικολογία που διανθίζονται με συνθήματα όπως το «Make our planet great again» (Κάντε ξανά σπουδαίο τον πλανήτη μας) αλλά δεν συνοδεύονται όμως από αποτελέσματα. Οι οικολόγοι κατηγορούν τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους για πολιτική σκοπιμότητα όσον αφορά την ενέργειά του να «πρασινίσει» το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας, αλλά και για την έναρξη της λειτουργίας του οικολογικού του συμβουλίου τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αστυνομία κάλεσε στέλεχος της εφημερίδας Le Monde για ανάκριση επειδή είχε γράψει εκτενώς για το σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε τον σωματοφύλακα του Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, και την προσπάθεια της γαλλικής προεδρίας να συγκαλύψει την υπόθεση ευνοϊκής μεταχείρισής του. Η Αριάν Σεμίν έγραψε πρώτη για την υπόθεση τον Ιούλιο του 2018 και η κλήση της από την αστυνομία προκάλεσε προβληματισμό για την ελευθερία του Τύπου κατά την εποχή Μακρόν. Τον Φεβρουάριο, είχε πραγματοποιηθεί επιδρομή σε γραφεία ιστοσελίδας που επίσης είχε διακριθεί για το ρεπορτάζ της στο σκάνδαλο Μπεναλά. «Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να μπορούμε να ερευνούμε τον κύκλο και τις σχέσεις των εργαζομένων στο Ελιζέ ή στο Ματινιόν», έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Le Monde.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή