Ιστορική νίκη του εθνικιστικού BJP στην Ινδία

Ιστορική νίκη του εθνικιστικού BJP στην Ινδία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Να ενώσει τη χώρα δεσμεύθηκε χθες ο νικητής των εκλογών στην Ινδία, Ναρέντρα Μόντι, το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα του οποίου αναμενόταν να ενισχύσει την πλειοψηφία του στη Βουλή. Τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής έδειχναν ότι το BJP του Μόντι θα εξασφαλίσει 298 έδρες από τις 542 του Κοινοβουλίου, από 282 που είχε μετά τις εκλογές του 2014. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1984 που ένα κόμμα αποκτά δύο συνεχόμενες φορές την πλειοψηφία (η νίκη του Μόντι). «Μαζί θα οικοδομήσουμε μια ισχυρή και ενωμένη Ινδία», έγραψε ο Μόντι στον λογαριασμό του στο Twitter. Η δέσμευσή του να «ενώσει την Ινδία» διαψεύσθηκε ήδη από τον διχαστικό τόνο της προεκλογικής εκστρατείας. Μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας είχαν εκφράσει τον φόβο θεσμικού αποκλεισμού τους από την κυβέρνηση του BJP, διαμαρτυρόμενοι ότι έχουν καταστεί «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Την ίδια ώρα, η σκληρή πολιτική που έχει υιοθετήσει ο Μόντι κατά των μουσουλμάνων αυτονομιστών στο Κασμίρ έχει οξύνει επικίνδυνα την ένταση με το Πακιστάν. Στελέχη του BJP, όμως, απαιτούν από τον Μόντι να συνεχίσει και να ενισχύσει την πολιτική του αυτή, κατασκευάζοντας ινδουιστικό ναό στο σημείο όπου βρισκόταν το μουσουλμανικό τέμενος της Αγιόντια, που καταστράφηκε ολοσχερώς από ινδουιστικό όχλο το 1992.

Εκπληξη προκάλεσε το αποτέλεσμα της κάλπης στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, όπου το BJP μοιάζει να εξασφαλίζει για πρώτη φορά πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο. Το κρατίδιο είναι από τα πλέον πολυπληθή της χώρας και «στέλνει» τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στο Νέο Δελχί. «Το κόμμα μας οδεύει προς ιστορική νίκη στη Δυτική Βεγγάλη», είπε ο αντιπρόεδρος του BJP στο κρατίδιο, Τζαπρακάς Ματζούμταρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή