ΚΟΣΜΟΣ

Για πρώτη φορά γυναίκες σε θέσεις – «κλειδιά» στο Βατικανό

Για πρώτη φορά γυναίκες σε θέσεις – «κλειδιά» στο Βατικανό

Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του Βατικανού, εδώ και 50 χρόνια, τοποθετούνται γυναίκες σε τμήμα – «κλειδί» του ανεξάρτητου εκκλησιαστικού κράτους. 

Ο πάπας Φραγκίσκος διόρισε τρεις μοναχές και μία «λαϊκή» γυναίκα ως συμβούλους στο γραφείο της συνόδου των κληρικών, όπου προετοιμάζονται σημαντικές συναντήσεις επισκόπων από όλο τον κόσμο, οι οποίες διεξάγονται ανά μερικά έτη με επίκεντρο διαφορετικά κάθε φορά ζητήματα.

Την ενέργεια του πάπα χαιρέτισε η Ομάδα Γυναικών της Καθολικής Εκκλησίας, χαρακτηρίζοντας την τοποθέτηση των εν λόγω γυναικών ως «σημαντική πρόοδο». 

Ο πάπας Παύλος Στ' ίδρυσε την Σύνοδο των Επισκόπων το 1965 ως το σώμα που θα λειτουργεί συμβουλευτικά στον εκάστοτε πάπα. Εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε σήμερα ότι πρόκειται για τις πρώτες γυναίκες στην ιστορία του Βατικανό που γίνονται μέλη αυτού του σώματος. 

Η Αδερφή Αλεσσάντρα Σεμριλι είναι καθηγήτρια Οικονομικών και η Σεσίλια Κόστα είναι καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, ενώ και οι δύο κατάγονται από την Ιταλία.  Η Αδερφή Μαρία Λουίζα Μπερζόσα Γκονάζλες είναι από την Ισπανία και η Αδερφή Ναταλι Μπεκουάρτ από τη Γαλλία. 

«Αυτά είναι εκπλητικά νέα ​​επειδή μέχρι τώρα δεν υπήρχαν δομές για τις γυναίκες ώστε να επηρεάζουν τις συνόδους κατά την προετοιμασία τους», δήλωσε η Zuzanna Fliosowska, γενική διευθύντρια του Voices of Faith, της διεθνούς οργάνωσης που προωθεί πρωτοβουλίες για τον ενεργότερο ρόλο των γυναικών στην εκκλησία.

Πάνω από το 50% του συνόλου των καθολικών στον κόσμο – που υπολογίζονται σε 1,3 εκατομμύρια – είναι γυναίκες, ενώ η συμμετοχή τους σε θρησκευτικές οργανώσεις είναι περίπου τριπλάσια από εκείνη των ανδρών. Τα δικαιώματα των γυναικών ήταν ένα θέμα  που απασχολούσε επανειλλημένως τη μηνιαία σύνοδο των επισκόπων στο Βατικανό τον περασμένο Οκτώβριο. 

Σε όλες τις συνόδους μέχρι στιγμής, μόνο οι «πατέρες των συνόδων», συμπεριλαμβανομένων των επισκόπων και των ειδικώς διορισμένων ή εκλεγμένων αντιπροσώπων, μπορούσαν να ψηφίσουν επί των τελικών εγγράφων που αποστέλλονται στον πάπα.