Νέα περιοδεία του Μ. Πομπέο σε Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία και Βρετανία

Νέα περιοδεία του Μ. Πομπέο σε Γερμανία, Ελβετία, Ολλανδία και Βρετανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα μια νέα μίνι περιοδεία στην Ευρώπη, η οποία θα συμπεριλάβει και τη Γερμανία, μετά την πρόσφατη ακύρωση της επίσκεψής του στο Βερολίνο, που προκάλεσε κατάπληξη και αντιδράσεις.

Όπως ανακοίνωσε απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την Πέμπτη 30 Ιουνίου μέχρι την Τετάρτη 5 Ιουνίου ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα πάει αρχικά στη Γερμανία για να συναντηθεί με την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Θα ακολουθήσει μια επίσκεψη στην Ελβετία, για συνομιλίες με τον ομόλογό του Ιγκνάσιο Κασίς, ενώ στις 3 Ιουνίου θα βρίσκεται στη Χάγη όπου στο περιθώριο της 9ης Παγκόσμιας Συνόδου για την Επιχειρηματικότητα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί στο Λονδίνο, όπου θα βρίσκεται, στο διάστημα 3-5 Ιουνίου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.

Στις αρχές Μαΐου ο Πομπέο ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψή του στο Βερολίνο για να πάει αιφνιδιαστικά στο Ιράκ, με αφορμή την κρίση με το Ιράν.

Στη Γερμανία, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν ότι η ακύρωση του ταξιδιού του ήταν μια ένδειξη της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Τραμπ. Η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε όμως ότι θα επαναπρογραμματίσει σύντομα την επίσκεψη.

Στην Ελβετία, ο Πομπέο αναμένεται ότι θα συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τεχεράνη.

Επειδή ΗΠΑ και Ιράν δεν διατηρούν διπλωματικές επαφές, η Ελβετία έχει αναλάβει να εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Τεχεράνη, ενώ πρόσφατα δέχτηκε να κάνει το ίδιο και στη Βενεζουέλα, αφού η Ουάσινγκτον απέσυρε το διπλωματικό προσωπικό της από το Καράκας και δεν αναγνωρίζει πλέον τον Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο. Η Βενεζουέλα πάντως δεν έχει ακόμη επικυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή