Το πολιτικό κομφούζιο στη Βρετανία έφτασε στο κατακόρυφο με τις θεαματικές εξελίξεις του τελευταίου διήμερου. Την Πέμπτη, οι Βρετανοί έγιναν οι πρώτοι, μαζί με τους Ολλανδούς, που προσήλθαν στις κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Την επομένη, η Τερέζα Μέι, με δάκρυα στα μάτια, ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη πρωθυπουργία στις 7 Ιουνίου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αποτυχία της κυβέρνησής της να δρομολογήσει την έξοδο από την Ε.Ε.
Είχε προηγηθεί η τέταρτη και αποτυχημένη προσπάθεια της Μέι να περάσει νομοσχέδιο για το Brexit από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Προκειμένου να δελεάσει Εργατικούς βουλευτές, η πρωθυπουργός των Συντηρητικών άνοιξε την πόρτα για πιο στενή τελωνειακή σχέση με την Ε.Ε., ακόμη και για δεύτερο δημοψήφισμα. Το στρατήγημά της, όμως, όχι μόνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συναίνεση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και προκάλεσε ανταρσία υπουργών και βουλευτών εναντίον της Μέι, με αποτέλεσμα την εξώθησή της σε παραίτηση.
Έτσι κι αλλιώς, οι μέρες της Μέι στην πρωθυπουργία ήταν μετρημένες. Το βράδυ της Κυριακής, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στη Βρετανία, ταυτόχρονα με εκείνα στις άλλες χώρες- μέλη της Ένωσης, οι Συντηρητικοί αναμένεται να υποστούν ταπεινωτική ήττα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τους έφεραν από την πέμπτη έως την έβδομη θέση, με μονοψήφιο ποσοστό, μια πραγματική συντριβή για κόμμα εξουσίας. Στη πρώτη θέση ερχόταν, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, το νέο Κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ, που διεκδικεί πλέον κεντρικό ρόλο στον ευρύτερο συντηρητικό χώρο.
Η εκτίναξη του νεοσύστατου κόμματος είναι εντυπωσιακή, αν και στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κόμμα. Πρόκειται για εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο, με διμελές ∆.Σ. (τον Φάρατζ και τον επιχειρηματία Ρίτσαρντ Τάις), καθόλου μέλη και άφθονες χρηματοδοτήσεις από πολυεκατομμυριούχους οπαδούς του Brexit και του σκληρού θατσερισμού.
Στρατηγική
Αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού, ο Φάρατζ έπεισε τους υποστηρικτές του ότι το μόνο Brexit που αξίζει να δρομολογηθεί είναι η άτακτη έξοδος χωρίς συμφωνία. «Εθνική κυριαρχία», «αξιοπρέπεια», «υπερηφάνεια», «δημοκρατία» είναι οι όροι που χρησιμοποιεί απευθυνόμενος σε μια μερίδα του εκλογικού σώματος που έχει βρεθεί στις συμπληγάδες της πληγωμένης αξιοπρέπειας, της αποβιομηχάνισης και της οικονομικής δυσπραγίας. Η είδηση για το κλείσιμο της χαλυβουργίας British Steel, με πιθανή απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας, την Τετάρτη, ήταν βούτυρο στο ψωμί του.
Το παιχνίδι θα δυσκολέψει, όμως, για τον Φάρατζ αν οι Συντηρητικοί επιλέξουν ως διάδοχο της Μέι τον οπαδό του καθαρού Brexit, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προβάλλει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί. Σε αυτή την περίπτωση, το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, χωρίς συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα έρθει στην πρώτη γραμμή. Πολύ πιθανές είναι επίσης οι πρόωρες εκλογές, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, σε ένα εντελώς ασταθές, κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο.