Βρετανία: Υποψήφιος πρωθυπουργός και ο Γκόουβ

Βρετανία: Υποψήφιος πρωθυπουργός και ο Γκόουβ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της κούρσας για τη διαδοχή της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ εξεδήλωσε χθες την πρόθεσή του να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Την Παρασκευή, η κ. Μέι ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί μετά την αποτυχία της να διαχειρισθεί την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Η απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανοίγει τον δρόμο για την ανάδειξη νέου ηγέτη των Συντηρητικών, ο οποίος θα είναι πρόθυμος να αντιπαρατεθεί με τις Βρυξέλλες και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία. «Θα παλέψω για μια δικαιότερη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Αν δεν το επιτύχω, θα ξεκαθαρίσω ότι είμαστε έτοιμοι να αποχωρήσουμε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον Οκτώβριο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εγκαταλείψουμε τη διαπραγμάτευση. Δεν πρόκειται να ζητήσω άλλη διορία», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, που θεωρείται δεύτερος στον κατάλογο των επικρατέστερων για την πρωθυπουργία, μετά το «φαβορί» της αναμέτρησης, που είναι ο Μπόρις Τζόνσον. Με τις θέσεις του Ράαμπ συμφώνησαν και δύο από τις εσωκομματικές αντιπάλους του, η Εσθερ Μακβέι και η Αντρεα Λίντσομ, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον είπε την Παρασκευή: «Θα εξέλθουμε από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία». Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο Μάικλ Γκόουβ δήλωσε: «Είμαι έτοιμος να ενώσω το Συντηρητικό Κόμμα και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, είμαι έτοιμος να ολοκληρώσω το Brexit και είμαι έτοιμος να ηγηθώ αυτής της σπουδαίας χώρας».

Αποκαλύπτοντας το βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ υπογράμμισε ότι το Κοινοβούλιο «θα αντιταχθεί με σθένος» κατά της στρατηγικής εξόδου χωρίς συμφωνία, προσθέτοντας ότι ένας πρωθυπουργός που αγνοεί τη Βουλή δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ. «Στα 22 χρόνια του κοινοβουλευτικού βίου μου, ουδέποτε ψήφισα κατά των Συντηρητικών και δεν θέλω να αρχίσω τώρα να σκέφτομαι μια τέτοια προοπτική», είπε ο κ. Χάμοντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή