Γερμανία: Διπλό «χαστούκι» στο SPD, τριγμοί στην καγκελαρία

Γερμανία: Διπλό «χαστούκι» στο SPD, τριγμοί στην καγκελαρία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επισπεύδεται το τέλος του μεγάλου συνασπισμού υπό την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, μετά το διπλό χαστούκι που κατέφερε το εκλογικό σώμα στους εταίρους της, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στις ευρωεκλογές και στη Βρέμη. Ετσι, στην αναμέτρηση για την Ευρωβουλή το SPD συγκεντρώνει, με βάση τα πρώτα exit polls, μόλις 15,5%, χάνοντας πάνω από 10% της επιρροής του σε σύγκριση με το 2014. Καθίζηση σημείωσαν και οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), οι οποίοι είναι μεν η μεγαλύτερη δύναμη με 28,6%, αλλά έχουν χάσει σχεδόν 8% τα τελευταία πέντε χρόνια. Μεγάλοι κερδισμένοι οι Πράσινοι, που γίνονται δεύτερη δύναμη με 20,9%, διπλασιάζοντας το ποσοστό τους. Κέρδη κατέγραψαν η Εναλλακτική για τη Γερμανία και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (3,5% και 2,1% παραπάνω από τις τελευταίες εκλογές αντίστοιχα), ενώ απώλειες (σχεδόν -2%) σημείωσε το Κόμμα της Αριστεράς.

Για πρώτη φορά μετά το 1946 το SPD έχασε την πρωτιά στις τοπικές εκλογές του χανσεατικού μικροσκοπικού κρατιδίου, της Βρέμης. Πρόκειται για μια ήττα με τεράστια συμβολική σημασία, που, σε συνδυασμό με την οικτρή εμφάνιση στις ευρωεκλογές, είναι πιθανό να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κόμμα και κατ’ επέκτασιν στην κυβέρνηση της Μέρκελ. Οι Σοσιαλδημοκράτες απέσπασαν το 24,5% έναντι 32,8% που είχαν το 2015. Αντίθετα, το κόμμα της Μέρκελ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στη Βρέμη με μία ποσοστιαία μονάδα προβάδισμα έναντι του SPD.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Bild, ο τέως αρχηγός του SPD Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζει «πραξικόπημα» εναντίον της αρχηγού Αντρέα Νάλες και διαθέτει για την ανατροπή της από τη θέση της επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τις ψήφους των 80 από τους 152 βουλευτές. Η ίδια η Νάλες επέμεινε, πάντως, χθες ότι αν και «υπερβολικά απογοητευτικό» το αποτέλεσμα, δεν πρέπει να αποθαρρύνει το κόμμα της να συνεχίσει να πιέζει στο εσωτερικό του συνασπισμού για κοινωνικές πολιτικές. Αν επιβεβαιωθεί η κρίση στις τάξεις των εταίρων της καγκελαρίου, είναι πιθανό να ξεκινήσουν ζυμώσεις για απόσυρση από τον μεγάλο συνασπισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, η καγκελάριος αναμένεται να στραφεί στους Ελεύθερους Δημοκράτες και στους Πράσινους, που έχουν εγκαταλείψει τον ριζοσπαστισμό της πρώιμης περιόδου τους και εξελίσσονται σε αστικό κόμμα, καβαλώντας το «πράσινο κύμα» στην Ευρώπη. Ετσι εκτιμάται πως θα γίνει μια νέα απόπειρα σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με τα χρώματα της Τζαμάικα (μαύρο, πράσινο, κίτρινο), κάτι που δεν είχε καταστεί εφικτό μετά τις τελευταίες εκλογές στη χώρα, το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή