Ευρωεκλογές: Αποδυναμώνονται ΕΛΚ και Σοσιαλιστές

Ευρωεκλογές: Αποδυναμώνονται ΕΛΚ και Σοσιαλιστές

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τις απώλειες που σημείωσαν τα δύο μεγαλύτερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα (ΕΛΚ και Σοσιαλδημοκράτες), η νέα Ευρωβουλή παραμένει ευρωπαϊκή, με τα αντιευρωπαϊκά κόμματα να μη σημειώνουν αρκετά μεγάλη νίκη, ώστε να θέσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα υπό κίνδυνο. Τα ποσοστά των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στο σύνολό τους παραμένουν λίγο-πολύ τα ίδια με το 2014. Με αύξηση της συμμετοχής έπειτα από 40 έτη, οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι επέλεξαν τα κόμματα που πιστεύουν στην Ε.Ε. και στους θεσμούς της. «Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα για μένα είναι ότι η ευρωπαϊκή δημοκρατία είναι ζωντανή», δήλωσε τα ξημερώματα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, του οποίου το κόμμα παραμένει το πιο ισχυρό στο Ευρωκοινοβούλιο παρά τις απώλειες που σημείωσε. «Στο ΕΛΚ δεν υπάρχει αίσθημα νίκης, καθώς χάσαμε θέσεις αλλά παραμένουμε η μεγαλύτερη ομάδα», είπε ο Βέμπερ, αφού το κόμμα του από τις 221 έδρες που είχε στις εκλογές του 2014 σήμερα αναμένεται να έχει 178 στο 751μελές Κοινοβούλιο.

Ακόμα μεγαλύτερη πτώση σημείωσε και το κόμμα των Σοσιαλιστών, το οποίο στις εκλογές του 2014 κέρδισε 191 θέσεις, ενώ μετά τα χθεσινά αποτελέσματα αναμένεται να πέσει στις 152. Ομως παρά τη συρρίκνωση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων τα δύο μικρότερα φιλοευρωπαϊκά, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι σημείωσαν σημαντική άνοδο ισοφαρίζοντας κάπως τις απώλειες. Συγκεκριμένα, οι Φιλελεύθεροι είναι οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς, καθώς από τις 67 έδρες έχουν πλέον 108, ενώ οι Πράσινοι σημείωσαν σημαντική άνοδο καθώς από τις 50 έδρες του 2014 πλέον θα έχουν 67. Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα σημείωσαν άνοδο αλλά δεν φαίνεται να ξεπερνούν το ένα τέταρτο των θέσεων.

Αυτό που φαίνεται από τα αποτελέσματα είναι ότι τελειώνει ο δικομματισμός που ίσχυε στο Ευρωκοινοβούλιο από το 1979 όπου τα δύο βασικά κόμματα, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές, διατηρούν την πλειοψηφία λαμβάνοντας τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές θέσεις και βασικές αποφάσεις. Σε αυτή την καινούργια Ευρωβουλή είναι ξεκάθαρο ότι θα απαιτηθούν συμβιβασμοί και συνεργασίες και με κάποιο από τα δύο μικρότερα κόμματα, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες που δεν υπήρχαν την προηγούμενη πενταετία.

Πιο πολλά τα κοινά

Οι υποψήφιοι από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα έχουν πιο πολλά που τους ενώνουν από ό,τι τους χωρίζουν, καθώς όλοι μιλάνε για την ανάγκη της ενότητας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών σε κάποιο βαθμό. Ετσι, οι συμμαχίες που θα απαιτηθούν δεν φαίνεται να είναι άπιαστο όνειρο.

Τα ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν και αυτά άνοδο, με πιο σημαντική αυτή της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία – μια νίκη που αποτελεί πλήγμα στην κυβέρνηση Μακρόν. Το κόμμα του Γάλλου προέδρου έλαβε το 22,5% των ψήφων, ενώ της κ. Λεπέν προηγείτο με περίπου 2 μονάδες. Ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιά κόμματα σημείωσαν σημαντική νίκη και στη Μ. Βρετανία, στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, και στην Ιταλία. Το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι μπορεί να καταλήξει να έχει τις περισσότερες θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ξεπερνώντας ακόμα και τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ.

Παρόλο που το ΕΛΚ παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα, ο βασικός του υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι αυτός ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οχι μόνο η δύναμη του κόμματός του μειώθηκε, αλλά οι διεργασίες για το ποιος θα πάρει ποια από τις βασικές θέσεις της Ε.Ε. είχαν ήδη ξεκινήσει από χθες το βράδυ, καθώς η άνοδος των άλλων δύο κομμάτων Φιλελευθέρων και Πρασίνων τους δίνουν άλλη δυναμική, ώστε να διαπραγματευτούν και αυτοί κάποιες από τις κορυφαίες θέσεις.

Την Τρίτη θα βρεθούν οι ηγέτες των κρατών-μελών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να κάνουν μια πρώτη συζήτηση. Ομως, καθώς πολλοί δέχθηκαν σημαντικές ήττες κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών, όπως η Μέρκελ, ο Μακρόν και ο Μ. Ρούτε, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, δεν αναμένεται να πάρουν αποφάσεις αλλά περισσότερο να δώσουν στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ την πολιτική εντολή να προβεί στις αναγκαίες κινήσεις και να καταλήξει σε μία φόρμουλα υποψηφίων, που θα ικανοποιεί την πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή