ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο δεν θα απελευθερώσει τους συλληφθέντες Ουκρανούς ναύτες

rosia-to-kremlino-den-tha-apeleytherosei-toys-syllifthentes-oykranoys-naytes-2318365

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να συμμορφωθεί με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να απελευθερώσει άμεσα τους 24 Ουκρανούς ναυτικούς και τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία, που είχε συλλάβει στα τέλη Νοεμβρίου του 2018 στον Πορθμό του Κέρτς, υποστηρίζοντας ότι το δικαστήριο δεν έχει αρμοδιότητα στον πορθμό όπου οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας τους συνέλαβαν.

Η Ρωσία δεν αποδέχεται την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας σε σχέση με την κατάσταση που δημιουργήθηκε στον πορθμό του Κέρτς και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τη θέση της στο ζήτημα αυτό, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Νμτίτρι Πεσκόφ.

«Στην περίπτωση που σχετίζεται με τον πορθμό του Κερτς , δεν μπορεί να εφαρμοσθεί η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, το δικό μας υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει λεπτομερώς αυτό το ζήτημα. Η ρωσική πλευρά αναμφίβολα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την άποψη της σ’ αυτή την ιστορία», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ΔΔΔΘ, ITLOS), το οποίο έχει την έδρα του στο Αμβούργο, κάλεσε το Σάββατο την Μόσχα να απελευθερώσει άμεσα τους 24 Ουκρανούς ναύτες και τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία που έχει συλλάβει, προτρέποντας τα δύο έθνη να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει την διένεξη.

Οι ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τα τρία πλοία και τους 24 Ουκρανούς ναύτες που αποτελούσαν τα πληρώματά τους, στις 25 Νοεμβρίου του 2018, ενώ επιχειρούσαν να πλεύσουν μέσω του πορθμού του Κέρτς από την Μαύρη Θάλασσα στην Αζοφική Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters