ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλεισμός των Εργατικών της Σκωτίας στην ευρωβουλή – Νίκη του Εθνικού Κόμματος

Αποκλεισμός των Εργατικών της Σκωτίας στην ευρωβουλή – Νίκη του Εθνικού Κόμματος

Νίκη του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας ανέδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών που ανακοινώθηκαν για την εκλογική περιφέρεια σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Το κόμμα εκλέγει τρεις ευρωβουλευτές, και ακολουθεί το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που εκλέγει έναν. Από μία έδρα καταλαμβάνουν το κόμμα του Brexit και οι Συντηρητικοί, ενώ το κόμμα των Εργατικών στη Σκωτία απέτυχε να εκλέξει ευρωβουλευτή, σε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στην σύγχρονη ιστορία του στην συγκεκριμένη βρετανική περιοχή.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, η καταμέτρηση συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά αύριο. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι κερδίζουν από μία έδρα το Δημοκρατικό Ενωτικό κόμμα και το Σιν Φέιν, ενώ αναμένεται έκπληξη για την τρίτη έδρα αυτής της εκλογικής περιφέρειας, εάν τελικά καταφέρει – κατά πως φαίνεται – να την κατακτήσει το κόμμα της Συμμαχίας, την οποία θα πάρει από το DUP (σύμφωνα με τις προηγούμενες ευρωεκλογές) και μάλιστα από το προπύργιό του, το ανατολικό Μπέλφαστ. Εάν τελικά κερδίσει την έδρα το κόμμα της Συμμαχίας, οι δύο από τις τρεις έδρες θα ανήκουν σε κόμματα που στηρίζουν την παραμονή στην ΕΕ και το δίκτυ ασφαλείας (backstop).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ