ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Το Κόμμα Brexit επισήμως ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών με 31,6%

Βρετανία: Το Κόμμα Brexit επισήμως ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών με 31,6%

Το Κόμμα Brexit του ευρωφοβικού λαϊκιστή Νάιτζελ Φάρατζ, υποστηρικτή μιας ξεκάθαρης ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής των ευρωεκλογών που διεξήχθησαν στη Βρετανία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Brexit λαμβάνει ποσοστό 31,6% και εκλέγει 29 βουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τους φιλοευρωπαϊστές Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που έλαβαν ποσοστό 20,3% και 16 έδρες.

Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης έλαβε 14,1% και 10 έδρες, οι Πράσινοι 12% και επτά βουλευτές, ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση λαμβάνοντας μόλις το 9% των ψήφων και εκλέγοντας 4 βουλευτές.

Έπειτα από την σαρωτική νίκη του νεοσυσταθέντος κόμματός του στις ευρωεκλογές,ο Φάρατζ απαίτησε να του δοθεί ρόλος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει τα πάνω κάτω στην βρετανική πολιτική σκηνή.

Έπειτα από αλεπάλληλες καθυστερήσεις στο Brexit ο Φάρατζ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, την προθεσμία δηλαδή που έχει το βρετανικό κοινοβούλιο για να καταλήξει σε συμφωνία, ακόμα και χωρίς συμφωνία.

Με μία λιτή ανακοίνωση η απερχόμενη βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε τη λύπη της για τα «πολύ απογοητευτικά» για το Συντηρητικό Κόμμα της αποτελέσματα στις ευρωεκλογές. 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα πως το ζήτημα του Brexit μπορεί να επιλυθεί μόνο θέτοντάς το και πάλι στον λαό είτε με νέες εθνικές εκλογές είτε με δημοψήφισμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters