Επικίνδυνη κρίση στο Κόσοβο

Επικίνδυνη κρίση στο Κόσοβο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολεμική ατμόσφαιρα μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου δημιούργησε εκτεταμένη επιχείρηση ειδικών δυνάμεων της κοσοβάρικης αστυνομίας στο βόρειο τμήμα της περιοχής, που κατοικείται κατά κύριο λόγο από Σέρβους. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν δύο διπλωμάτες, εκ των οποίων ο ένας Ρώσος, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα την απελευθέρωσή τους.

Γύρω στις 6 το πρωί 73 τεθωρακισμένα οχήματα της κοσοβάρικης αστυνομίας που μετέφεραν άνδρες της μονάδας των ειδικών δυνάμεων ROSU εισέβαλαν στις πόλεις Μιτρόβιτσα και Ζούμπιν Πότοκ, στο βόρειο Κόσοβο, με εντολή του γενικού εισαγγελέα. Σύμφωνα με τον Κοσοβάρο πρόεδρο Χασίμ Θάτσι η επιχείρηση είχε ως αποκλειστικό στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Στη διάρκειά της συνελήφθησαν 28 άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήταν Σέρβοι, αλλά μεταξύ των συλληφθέντων βρέθηκαν επίσης επτά Αλβανοί αστυνομικοί, τρεις Βόσνιοι και ο Ρώσος διπλωμάτης Μιχαήλ Κρασνοσέκοφ, ο οποίος υπηρετεί στην αποστολή του ΟΗΕ για το Κόσοβο (UNMIK). Σύμφωνα πάντα με τον Θάτσι, ο Κρασνοσέκοφ συνελήφθη επειδή παρεμπόδιζε την επιχείρηση.

Η εμφάνιση της ROSU σήμανε συναγερμό στον σερβικό πληθυσμό του βόρειου Κοσόβου, το οποίο παραμένει εκτός ελέγχου της Πρίστινας και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Βελιγράδι. Πλήθη Σέρβων οχυρώθηκαν πίσω από οδοφράγματα και προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο των κοσοβάρικων δυνάμεων, γεγονός που οδήγησε σε μικροσυμπλοκές και έντεκα τραυματισμούς.

Στο σερβικό Κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής και προειδοποίησε ότι θα επέμβουν, αν χρειαστεί, για να προστατεύσουν την ασφάλεια των ομοεθνών τους. «Αυτό που συνέβη τον Αύγουστο του 1995, με την επίθεση εναντίον των Σέρβων στην Κροατία, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί στο Κόσοβο», τόνισε ο Βούτσιτς. Χαρακτηριστική των εντάσεων υπήρξε η ανακοίνωση της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) ότι ήταν έτοιμη να παρέμβει για την αποτροπή των χειρότερων.

Παρεμβάσεις και ερωτήματα

Την ίδια ώρα, στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγορούσε την Πρίστινα για «προβοκάτσια» εναντίον των Σέρβων και καυτηρίαζε τη σύλληψη του Κρασνοσέκοφ κατά παράβαση της διπλωματικής του ασυλίας. Η παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ήταν άμεση. Ο πρεσβευτής της UNMIK  Ζαχίρ Τανίν ζήτησε την απελευθέρωση του Ρώσου διπλωμάτη, όπως και του άγνωστης εθνικότητας συναδέλφου του, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομείο με ελαφρές σωματικές βλάβες. Τελικά, και οι δύο απελευθερώθηκαν νωρίς το απόγευμα, ενώ η κρίση έβαινε προς εκτόνωση, καθώς είχε ήδη αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων. Το χθεσινό επεισόδιο προκαλεί πολλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα και τη χρονική στιγμή κατά την οποία έλαβε χώρα. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, το βράδυ της Δευτέρας, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπερασπιζόταν από το βήμα του σερβικού Κοινοβουλίου την ανάγκη να βρεθεί συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο, προκαλώντας τη μήνιν ακραίων εθνικιστών, που τον κατηγόρησαν για προδοσία. Μάλιστα, ο Βούτσιτς είχε προειδοποιήσει ότι «είναι ζήτημα χρόνου η επίθεση των Αλβανών» αν δεν υπάρξει λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή