ΚΟΣΜΟΣ

Απαγορεύτηκαν οι Hells Angels στην Ολλανδία

Απαγορεύτηκαν οι Hells Angels στην Ολλανδία

Η ολλανδική δικαιοσύνη απαγόρευσε σήμερα το διάσημο κλαμπ μοτοσικλετιστών Hells Angels και διέταξε το κλείσιμο όλων των παραρτημάτων του στη χώρα, σε μία «παγκόσμια πρώτη» απαγόρευση, όπως μεταδίδει το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας NOS.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το διακστήριο της Ουτρέχτης έκρινε ότι το κλαμπ αντιπροσωπεύει δημόσια απειλή, καθώς εμπλέκεται σε βίαια εγκλήματα, όπως την απόπειρα δολοφονίας αντιπάλων και περιστατικά με πυροβολισμούς.

«Η οργάνωση Hells Angels συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» επισημαίνει το δικαστήριο, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη του ανήκουν σε μια οργάνωση που «παραβιάζει τη δημόσια τάξη» και η απαγόρευσή της «είναι απαραίτητη για την προστασία της κοινωνίας».

«Πρόκειται για ένα κλαμπ όπου βασιλεύει μια κουλτούρα ανομίας κι όπου η κυβερνητική εξουσία παραβλέπεται» σημειώνουν οι δικαστές, μιλώντας για «σοβαρά περιστατικά βίας», που τους καταλογίζονται.

Απαγορεύτηκαν οι Hells Angels στην Ολλανδία-1

Το 2016, η μηχανοκίνητη συμμορία ενεπλάκη σε τσακωμό με τα μέλη μιας αντίπαλης ομάδας, μέσα στο εστιατόριο ενός ξενοδοχείου στο Ρότερνταμ, όπου μεταξύ άλλων σημειώθηκε και ανταλλαγή πυροβολισμών. Επιπλέον, ένα καφέ όπου συχνάζει η αντίπαλη συμμορία Bandidos, πυρπολήθηκε το 2015 στην πόλη Κερκράντε, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι Hells Angels, γνωστοί για τις μηχανές τους Harley Davidson και τις δερμάτινες περιβολές τους, ιδρύθηκαν στις ΗΠΑ το 1948. Έχουν παραρτήματα σε καμιά πενηνταριά χώρες.

Απαγορεύτηκαν οι Hells Angels στην Ολλανδία-2

Οι Hells Angels κατηγορούνται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ότι προωθούν τη βία και εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι πορτογαλικές αρχές συνέλαβαν 17 μέλη της ομάδας, κρίνοντας πως αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Από τον περασμένο Ιούλιο, περισσότερα από 40 μέλη της συμμορίας έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Βαρύνονται με υποψίες για απόπειρα δολοφονίας, εκβιασμού, μαστροπεία, διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters