Δεν πείθει τους Γερμανούς ότι είναι έτοιμη για καγκελάριος η διάδοχος της Μέρκελ

Δεν πείθει τους Γερμανούς ότι είναι έτοιμη για καγκελάριος η διάδοχος της Μέρκελ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Άγγελα Μέρκελ ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο τη σταδιακή αποχώρησή της από την πολιτική, όταν δήλωσε ότι η τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία θα είναι και η τελευταία. Τον Δεκέμβριο, την ηγεσία του CDU ανέλαβε η  Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ότι αποτελούσε την αρχή της παράδοσης της εξουσίας.

Ωστόσο, σχεδόν 6 μήνες μετά, η νέα επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)δεν είναι έτοιμη να διαδεχτεί την Άγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία, όπως κρίνουν οι συμπατριώτες της σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η «μίνι Μέρκελ» όπως αποκαλείται συχνά η Κραμπ-Καρενμπάουερ,  έχει γίνει στόχος δριμείας – και εσωκομματικής – κριτικής, λόγω τόσο της κακής επίδοσης στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής όσο και των χειρισμών της στην υπόθεση «Rezo» –  διάσημος γερμανός μπλόγκερ που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες βίντεο διάρκειας 55 λεπτών, με τίτλο «Η καταστροφή του CDU» – οι οποίες ερμηνεύθηκαν ως προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει πως επτά στους 10 Γερμανούς (70%) πιστεύουν ότι η Καρενμπάουερ δεν είναι ακόμη έτοιμη να αναλάβει το αξίωμα. Μάλιστα, θέλουν να παραμείνει η Μέρκελ στη θέση αυτή μέχρι το 2021, δηλαδή μέχρι τη λήξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους του CDU (ποσοστό 52%) πιστεύουν ότι η «μίνι-Μέρκελ» δεν έχει τα προσόντα για να γίνει καγκελάριος, όπως ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο RTL, για λογαριασμό του οποίου διενεργήθηκε η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.501 ανθρώπων.

Η ΑΚΚ δήλωσε πάντως πρόσφατα ότι δεν φιλοδοξεί να διαδεχτεί την Μέρκελ στην καγκελαρία πριν από το 2021.

Η αρχηγός του κόμματος, παρά τις εισηγήσεις στελεχών του κόμματος να καλέσει τον μπλόγκερ σε συζήτηση, επέμεινε στην σκληρή γραμμή, απαντώντας ειρωνικά «μήπως το CDU είναι υπεύθυνο και για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αίγυπτο;».

Χθες, μιλώντας σε στενό κύκλο του κόμματός της, διερωτήθηκε «τι θα συνέβαινε εάν 70 εφημερίδες αποφάσιζαν δυο μέρες πριν από τις εκλογές να ζητήσουν από τους αναγνώστες τους να μην ψηφίσουν το CDU και το SPD». Θα επρόκειτο για ξεκάθαρη απόπειρα χειραγώγησης, τόνισε η ίδια και πρόσθεσε ότι οι κανόνες που ισχύουν στα παραδοσιακά μέσα θα πρέπει να εφαρμοστούν και στα νέα μέσα της ψηφιακής εποχής.

«Η 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ συζητά για περιορισμό των απόψεων που εκφράζονται πριν από εκλογές. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε περισσότερη συζήτηση, ανοιχτή αντιπαράθεση, ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», έγραψε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ στο Twitter, ενώ ο Νίεμα Μοβασάτ, κοινοβουλευτικός γραμματέας της Αριστεράς χαρακτήρισε τα σχόλια της αρχηγού του CDU «άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία έκφρασης» και ζήτησε την παραίτησή της.

Ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Γκέοργκ Πατσντέρσκι δήλωσε ότι η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ φέρνει τώρα το ζήτημα της λογοκρισίας σε προεκλογικές περιόδους ενόψει των κρατιδιακών εκλογών στην Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και την Θουριγγία τον Σεπτέμβριο. «Πιστεύω ότι η ΑΚΚ δεν πρέπει να κατηγορεί άλλους για το αποτέλεσμα του CDU. Όποιος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα του κλίματος, θα χάσει», δήλωσε η επικεφαλής της Κ.Ο. των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ.

«Είναι παράλογο να με κατηγορούν ότι θέλω να επιβάλω περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης. Η ελευθερία έκφρασης είναι πολύ ψηλά στην δημοκρατία, αλλά πρέπει να συζητήσουμε τους κανόνες που ισχύουν σε προεκλογικές εκστρατείες», απάντησε η αρχηγός του CDU.

Χθες, μπλόγκερς με μεγάλη επιρροή κάλεσαν τους χρήστες του διαδικτύου να υπογράψουν «κατά της λογοκρισίας». Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 65.000 υπογραφές, ενώ η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «ανοησία αλλά και παραβίαση του Συντάγματος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή