Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Ναι» για Αλβανία και Β. Μακεδονία

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Ναι» για Αλβανία και Β. Μακεδονία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. To πράσινο φως έλαβαν χθες Αλβανία και Β. Μακεδονία για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας, έχει σημειωθεί πρόοδος σε μια σειρά από τομείς και στις δύο χώρες.

Η Τουρκία, από την άλλη, «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ε.Ε.», ανέφερε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Η απόφαση όμως για το κατά πόσον θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τις δύο χώρες βρίσκεται στα χέρια των κρατών-μελών, αφού και στο παρελθόν είχαν λάβει ανάλογα μηνύματα από την Κομισιόν, αλλά στην περίπτωση της Β. Μακεδονίας δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία επειδή παρέμενε ανοικτό το θέμα της ονομασίας.

Στην περίπτωση της Αλβανίας οι αντιστάσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη εξακολουθούν να είναι μεγάλες, ειδικά στον τομέα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, με δεδομένο ότι αρκετές εξ αυτών θεωρούν ότι η Αλβανία έχει ακόμη δρόμο να διανύσει.

«Η Β. Μακεδονία όχι μόνο συνέχισε τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα της, αλλά πέτυχε και μια ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα, επιλύοντας μια 27χρονη ονοματολογική διαμάχη, αποτελώντας έτσι παράδειγμα για όλη την περιοχή», είπε χθες ο επίτροπος, υπεύθυνος για τη διεύρυνση και τις γειτονικές χώρες Γιοχάνες Χαν. Από την πλευρά της η Φ. Μογκερίνι υπογράμμισε πως η Β. Μακεδονία, όπως και η Αλβανία, έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν και εναπόκειται στην Ε.Ε. να κάνει το δικό της καθήκον. «Το μπαλάκι είναι τώρα στο γήπεδο του Συμβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση για την Τουρκία, η Επιτροπή σημειώνει ότι, παρά τη συνέχιση της στενής συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, «η Τουρκία εξακολούθησε να απομακρύνεται από την Ε.Ε., με σοβαρές αποκλίσεις στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Η έκθεση αναφέρει πως έχουν αποδυναμωθεί οι αποτελεσματικοί έλεγχοι και οι ισορροπίες στο πολιτικό σύστημα, ιδιαίτερα μετά τη συνταγματική αναθεώρηση στη χώρα, ενώ γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις πρόσφατες εντάσεις της Τουρκίας με την Κύπρο.

«Τον Μάιο του 2019 η Τουρκία έστειλε μια πλατφόρμα γεωτρήσεων συνοδευόμενη από στρατιωτικά σκάφη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις», αναφέρει η έκθεση και υπενθυμίζει τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018, που καταδίκαζε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Σημειώνει, δε, ότι «τον Μάρτιο του 2019 η Ε.Ε. κάλεσε την Τουρκία να απόσχει από τέτοιες παράνομες πράξεις, στις οποίες δήλωνε ότι θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή